Annons

Brittisk myndighet: Paypals köp av Izettle kan hota konkurrensen

Jacob de Geer, Izettles vd och medgrundare.
Jacob de Geer, Izettles vd och medgrundare. Foto: Evelina Carborn
Den brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority, CMA, är oroad att Paypals förvärv av Izettle kan leda till högre priser eller minska tjänsteutbudet för kunderna. Det framgår av ett pressmeddelande. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i maj som Paypal meddelade att bolaget förvärvar svenska Izettle för 2,2 miljarder dollar. En affär som avslutades i slutet av september.

I samma veva meddelade CMA att de ska granska, den då redan avslutade, affären för att se om den riskerar att försämra konkurrenssituationen. 

I ett pressmeddelade på måndagen meddelade CMA att myndigheten anser att Paypal kan mötas av en otillräcklig konkurrens i Storbritannien efter förvärvet. Enligt myndigheten väcker detta oro kring att kunderna, bland annat små och medelstora företag, kan få betala högre priser eller erhålla en lägre kvalitet på tjänsterna. 

"Betaltjänstmarknaden utvecklas så det är särskilt viktigt att titta på framtiden när vi bedömer konkurrensen och effekterna av fusioner för kunderna", säger Andrea Gomes da Silva, chef för CMA, i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Jacob de Geer invald i Sweden Startup Hall of Fame

"Medan Izettle är en relativt ny aktör på betaltjänstmarknaden så har bolaget redan etablerat en marknadsledande position inom mobila försäljningsenheter och var väl positionerat att konkurrera med Paypal på andra tillväxtmarknader. Därför är vi oroade över att Paypals övertagande kan leda till högre priser eller minska kvaliteten på de tjänster som är tillgängliga för kunder", säger CMA-chefen. 

Enligt CMA kommer affären bli föremål för en fördjupad fas2-undersökning om parterna inte kan lugna myndighetens oro. 

"Paypal fortsätter att arbeta tillsammans med CMA i dess översyn av förvärvet av Izettle. Vi arbetar nu med att adressera CMA:s frågor och visa att marknaden kommer att förbli konkurrensutsatt, så att vi kan fortsätta arbetet med att integrera Izettle i vår globala plattform", skriver en talesperson för Paypal i ett mail till Di Digital. 

Enligt Financial Times innebar CMA:s initiala undersökning att bolagen tvingades pausa samtliga åtgärder som ledde till ytterligare integration eller "på annat vis försämrar bolagens förmåga att konkurera självständigt". 

Läs mer: Dokument avslöjar: Izettle-sfären får Paypal-aktier för en halv miljard 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer