Annons

Comboloan breddar bolånet – ska pressa priserna

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg
Allt fler vill få en del av bolånekakan. Nu ger sig prisjämförelsesajten Comboloan in i striden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolånen har blivit ett hett villebråd inte bara för storbankerna. Under de senaste åren har flera uppstickare kommit ut med erbjudanden med räntor som ligger under storbankernas.

Läs mer: Här är bolagen som rustar för ett digitalt bolånekrig 

Nu ska bolånesajten Comboloan ta sig in i den stekheta kampen om svenskarnas bolån. Comboloan blir bolåneförmedlare i samband med att man ansökt och fått tummen upp av Finansinspektionen för att förmedla bostadskrediter till konsumenter.

”Vi blir ett slags Lendo för bolån. Det vi ser är att från att det funnits ganska få aktörer på bolånemarknaden så har det blivit många fler som vänder sig till nischaktörer. Därför finns det nu ett större behov för konsumenterna att sortera ut vilka som erbjuder bästa bolån för olika kunder”, säger ägare och vd Fredrik Giers.

Comboloan kommer inte låna ut pengar till konsumenter genom egen fond, snarare handlar det om att förmedla bolån mellan bankerna och konsumenterna. Man jobbar mot en panel av långivare som finns på plattformen. För förmedlingen går man emellan och tar en hacka i form av en procentsats. 

Under en längre tid har bankernas marginaler sjunkit och Fredrik Giers tror att Comboloans nya roll kommer leda till ytterligare prispress på bolånen.

”Vi tror att det är bra för kunden att vi jobbar mot fler utlånare. Behovet av en tjänst som sorterar ut bankernas och långivarnas erbjudande är högaktuellt”, säger han.

Läs mer: Marginalerna krymper – så mycket påverkar bolåneuppstickarna enligt bankerna

Med tillståndet kommer Comboloans kunder kunna göra en ansökan direkt via bolagets sajt. Man kommer att jobba både mot de som redan har ett bolån men som vill byta långivare och de som ansöker om ett nytt lån. 

Vi har haft en lång period av få aktörer

Breddningen från att vara en ren prisjämförelsesajt till att även bli en bolåneförmedlare innebär också att bolaget under våren tagit in nytt kapital, hur mycket det handlar om vill Fredrik Giers, som tidigare var ensam ägare, inte berätta. 

Bland affärsänglarna som gått in i bolaget finns bland andra Fredrik Söderlindh, grundare till Educations Media Group och Stefan Mahlstein som grundade av Millstone Group.

Bolånen är, trots pressade marginaler, fortfarande en fin affär för storbankerna. Intresset för att finnas på en plattform där priserna kan pressas och öppenheten kring vad bolånen kan därför ifrågasättas. 

Men i och med att fler aktörer etablerar sig och slåss om samma kunder, tror Fredrik Giers att Comboloan blir en bra yta för banker och långivare att visa sina erbjudanden och nå ut till fler. 

”Vi har haft en lång period av få aktörer. Nu är bilden att det finns många fler aktörer där ute, några har transparenta prismodeller andra har förhandlingasbara prismodeller. Att kunna sortera bland alla erbjudanden blir därför en viktig del för konsumenterna och där kommer vi in”, säger Fredrik Giers.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer