Annons

Damberg om Amazons Sverigesatsning: “Stort för Sverige”

Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt Amazons Sverigesatsning.
Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt Amazons Sverigesatsning.
Amazon ska bygga tre datacenter i Sverige och göra Stockholm till en prioriterad region. Det är en fjäder i hatten för Mikael Damberg och Business Sweden som arbetat för att få datacenterföretag att etablera sig i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har uppenbarligen känt till Amazon storsatsning i Sverige ett tag när Di Digital får tag på honom.

“Vad roligt att det här kommer ut nu”, säger han och fortsätter:

“Det här är stort för Sverige. Det är ett led i att utveckla Sverige som ett digitalt föregångsland. Att Amazon lägger en så här stor investering här visar att vi är konkurrenskraftiga på området.”

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

Sedan Facebook för fem år sedan byggde sin första serverhall i Luleå har datacenterindustrin exploderat. Sverige har visat sig ha nära nog perfekta förutsättningar för industrins behov. Därför har man från offentligt håll arbetat för att få hit fler datacenter.

Läs mer: Amazons molnchef: "En marknad som omsätter biljoner"

“Vi har prioriterat arbetet kring datacenter med Business Sweden. Vi har sagt att det är en sektor som vi ska bli riktigt duktiga på. Sen har vi tagit fram konkurrenskraftiga skattevillkor. Sammantaget har det här lett till ett ännu större intresse än vad vi sett tidigare. Datacenter har potentialen att bli en ny basnäring för sverige”, säger Mikael Damberg.

Tror du på fler etableringar framöver?

“Jag är tämligen säker på att vi kommer att se det. Vi har en del unika fördelar. Vi har ett stabilt energisystem parat med hög andel förnybar energi, det finns inget annat land som slår oss på den sidan. Så den basala komponenten i den här verksamheten är vi duktiga på. Vi är dessutom ett digitaliserat land med bra bredband en spännande startup-sektor och traditionell industri som har behov av bra digital infrastruktur.”

Amazons Sverigesatsning skiljer sig från Facebooks så till vida att datacentren är till för svenska företag och svenska internetanvändare.

“Det här öppnar upp för svenska företag att ligga i framkant digitalt”, konstaterar Mikael Damberg.

Kan bättre molnlösningar i Sverige också öppna upp för en snabbare digitalisering av offentlig sektor?

“Ja, generellt sett så har Sverige tappat i en del i rankingar de senaste 10 åren. Det beror främst på att offentlig sektor har halkat efter i digitaliseringen de senaste 10 åren. Det har den här regeringen tagit tag i. För oss är digitaliseringen av det offentliga viktigt för att nå medborgare och är också ett ett sätt bli mer effektiv i den statliga förvaltningen. Även om vi oftast pratar om den privata sektorn så gynnar den här utvecklingen offenlig sektor också. Det är otroligt positivt för Sverige.“

Om du vill nås av nyheterna först:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer