Annons

Damberg om Google-dealen: Räknar med att det kan locka fler bolag

Näringsminister Mikael Damberg är mycket positiv till Googles markköp.
Näringsminister Mikael Damberg är mycket positiv till Googles markköp. Foto: Montage/Marcus Ericsson/TT
Näringsminister Mikael Damberg välkomnar Googles beslut att köpa 109 hektar mark i Avesta. ”När de köper 109 hektar skog så gör de knappast det för att starta ett sågverk”, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På fredagen stod det klart att var sökjätten Google som låg bakom köpet av 109 hektar mark i Avesta, vilket DN var först att rapportera om. 

Markköpet till trots är det inte helt klart om och när datacentret ska byggas. Näringsminister Mikael Damberg är trots detta mycket positiv till Googles svenska landförvärv. 

"Det är väldigt viktigt för Sverige att Google väljer Avesta. Vi har jobbat väldigt hårt på det här under lång tid och nu är vi över första hindret, men det är klart att när de köper 109 hektar skog så gör de knappast det för att starta ett sågverk”, säger Mikael Damberg till Di Digital.

Läs mer: Google är Avestas hemliga markköpare 

Hur länge har den här processen pågått?

”Flera år. Det har varit en process både på nationell nivå kopplat till Business Sweden och vad vi kan göra för att stötta den processen, men sen har jag haft löpande kontakt med Lars Isacsson i Avesta (kommunstyrelsens ordförande i Avesta reds. anm.) under väldigt lång tid där kommunen har gjort ett jättejobb för att ta hem den här investeringen.”

Pratar ni med fler bolag med liknande upplägg?

”Amazon Webb Services fattade sitt beslut nyligen och bygger nu tre stora dataserverhallar i Sverige. Jag tror att det kommer flera och att Google nu väljer Sverige innebär att fler företag kommer titta på oss.”

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

Varför väljer Google Sverige?

”Vi ligger väldigt långt fram med digitalisering, startuppsektorn och vi har också en industri som ligger i framkant på den här utvecklingen, men också energipolitiken. Vi har väldigt tillförlitlig energi, vi har väldigt grön energi och dessutom har vi väldigt bra energibeskattning. Det gör att det är väldigt attraktivt att förlägga den här typen av verksamheter i Sverige.”

Hur många jobba kan ett sådant här datacenter skapa om det blir av?

”I byggnationsfasen så är det tusentals jobb som skapas, men sen brukar man tala om några hundra jobb löpande hela tiden. Sen är erfarenheten från Facebook i Luleå att det skapar ett större intresse för andra bolag att ligga nära. Så jag räknar med att det här även drar ytterligare investeringar till Sverige.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer