Hoppa till innehållet

Danske Banks Sverige-vd: ”Kvinnor måste tänka större”

Danske Banks Sverige-vd Johanna Norberg vill få fler kvinnor att satsa på skalbara affärsidéer.
”Det finns innovationskraft, men det är tydligt att kvinnor inte främjas när det är dags att fördela pengarna”, säger hon.

Johanna Norberg, tillträdde som vd för Danske Bank Sverige i september förra året.
Johanna Norberg, tillträdde som vd för Danske Bank Sverige i september förra året.Foto: Gustaf Månsson

Johanna Norberg är inne på sitt tjugonde år på Danske Bank och använder sin roll som Sverige-vd för att driva frågor som engagerar henne. 

I tre år i rad har Danske Bank gjort en undersökning bland 1 000 nordiska startupbolag och kommit fram till att kvinnliga grundare är underrepresenterade i högteknologiska företag. Det menar Johanna Norberg är en orsak till riskkapitalets snedfördelning mellan könen i Sverige. 

Enligt Dagens industris årliga undersökning av investeringar under 2019 gick en procent av kapitalet till bolag grundade av kvinnor. Och sex procent till bolag grundade av både kvinnor och män.

Läs mer: Nya siffror: Så lite riskkapital går till kvinnor – medan miljarderna rullar till män

För att det förhållandet ska förändras säger Johanna Norberg att kvinnor måste våga tänka större.

”Det finns både innovationskraft och idéer, men det är tydligt att kvinnor inte främjas när det är dags att fördela pengarna. Samtidigt ska man komma ihåg att riskkapitalbolag vill investera i hållbara intäktsmodeller som kan skalas upp för att på sikt bli lönsamma och generera avkastning”, säger hon.

Bland bolagen i Danske Banks undersökning startar kvinnor främst lågteknologiska företag med inriktning på till exempel digitalt innehåll, event och snabbrörlig konsumtion. Den lägsta andelen kvinnliga grundare var inom till exempel artificiell intelligens, bioteknik och blockchain.

”Vi tycker att det är viktigt att belysa att man som kvinna ska tänka större och att världen är vårt arbetsfält”, säger Johanna Norberg.

Kvinnor startar bolag där skalbarheten inte är lika uppenbar.

Hon är själv för kvotering i alla led och tror att en del av lösningen till ett mer jämt fördelat kapital delvis ligger i att få in fler kvinnor hos riskkapitalbolagen och på höga positioner. Men Johanna Norberg vill också lyfta fram vikten av att kvinnor startar bolag som har stor tillväxtpotential. 

”Vi har försökt titta på vart pengarna går och varför. Fler män startar bolag med ett globalt affärstänk, medan kvinnor startar bolag där skalbarheten inte är lika uppenbar”, säger Johanna Norberg.

Det här är något hon pratar om med personer i sitt nätverk och i kontakten med kvinnliga studenter. 

”I den digitaliserade världen finns det egentligen inga regioner eller landgränser kvar. Det är en fantastisk möjlighet och vi måste få fler kvinnor att våga”, säger Johanna Norberg.

Hon pratar också om vikten att anställa eller befordra kvinnor trots att de är gravida eller föräldralediga.

Läs också: ”Det finns en idé om att kvinnor inte behöver så mycket pengar”

”Det gäller även att vi tittar på vad vi som bank kan göra. En aspekt är att vi måste öka andelen kvinnor på högt uppsatta positioner”, säger Johanna Norberg.

Danske Bank driver också webbplatsen ”The Hub” för entreprenörer och tillväxtbolag, där de kan komma i kontakt med till exempel investerare eller hitta personer att anställa.

Startups och digitalisering är något som bankvärlden kommer att fokusera på under de kommande tio åren.

”Vi vill få in bolag med ökat kvinnligt ägande”, säger hon.

När det gäller finansiering från bankens sida utvecklar man, i samarbete med innovationsmyndigheten Vinnova, en lösning för att undvika diskriminering vid finansieringsbeslut.

”Tesen är att artificiell intelligens ska ge en jämställd kreditbedömning som grundar sig på fakta och inte på normer och föreställningar utifrån kreditgivarens personliga preferenser”, säger Johanna Norberg.

Det gäller att dra nytta av kunskapen från finanseringsbeslut bakåt i tiden, men undvika att få med partiskheten i den datan.

”Om vi inte bygger in jämställda kreditbeslut i AI:t från början finns det risk att vi inte fångar upp bolag som skulle kunna bli fantastiska”, säger Johanna Norberg.

Läs också: Män rankades högre än kvinnor av riskkapitalister – trots liknande prestationer

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera