Annons

De säkrar halv miljard i första fonden

Brightly Ventures. Från vänster: Christopher Albinsson, investeringsansvarig, samt bolagets fyra partners: Kerstin Cooley, Andy Johnston, John Elvesjö och Katja Bergman.
Brightly Ventures. Från vänster: Christopher Albinsson, investeringsansvarig, samt bolagets fyra partners: Kerstin Cooley, Andy Johnston, John Elvesjö och Katja Bergman.
Brightly Ventures säkrar drygt en halv miljard i sin första fond för investeringar i unga startupbolag. Bakom Brightly står gänget från Moor och Tobii-grundaren John Elvesjö.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Äntligen är det klart. Ett år efter Brightly Ventures första inventering stänger riskkapitalbolaget sin första fond på nivån 550 miljoner kronor. 

”Det har dragit ut på tiden lite, men nivån är samtidigt en bit över våra initiala förhoppningar”, säger John Elvesjö, som är en av fyra partners på Brightly Ventures.

Det var sommaren 2018 som Di Digital först kunde rapportera att riskkapitalbolaget Moor, vars kapital till stora delar har kommit från Angry Birds-investeraren Kaj Hed, slutat satsa på nya bolag. Riskkapitalbolaget, som bland annat hade investerat i Acast, förlorade då vd:n och partnern Kerstin Cooley, samt de övriga partners Katja Bergman och Andy Johnston. 

Dessa tre gick sedan raskt vidare till att starta Brightly Ventures tillsammans med Tobiis medgrundare John Elvesjö och hans Tobii-kollega Christopher Albinsson.

Områden vi tycker är extra intressanta: fintech, deeptech, marknadsplatser, nya medier och digital hälsa.

I januari i fjol gjorde Brightly Ventures sin första investering genom att gå in med 15 miljoner kronor i Acuminor, ett startupbolag som utvecklar teknik för hantering av regulatoriska krav. Sedan dess har Brightly Ventures investerat i ytterligare fem bolag (se faktaruta). 

Läs mer: Brightly investerar i AI-plattformen Perceptilabs 

I maj i fjol kunde Di Digital rapportera att Brightly Ventures tagit in kapital från Ericssons och SEB:s pensionsstiftelser, samt Coinvest Sthlm – ett bolag som H&M-chefen Karl-Johan Perssons yngre bror Tom Persson står bakom. Målet var att investera 5–20 miljoner kronor i 25 bolag över fyra års tid, hette det.

”Vi har fem områden som vi tycker är extra intressanta: fintech, deeptech, marknadsplatser, nya medier och digital hälsa. Där tittar vi extra noga”, sa Kerstin Cooley, partner på Brightly, till Di Digital då.

Men trots att verksamheten varit igång i över ett år har det alltså tagit tid för bolaget att stänga sin första fond. 

Saminvest tyckte inte vi behövde deras hjälp.

En orsak är att statliga Saminvest, efter en del förhandlingar, valde att avstå från att investera. Saminvest har de statliga riskkapitalbolagen Fouriertransform och Inlandsinnovation som dotterbolag.

”Saminvest är med och stöttar liknande fonder. Men de tyckte inte vi behövde deras hjälp. Vi var lite bittra över det i början, men de hade ju rätt. Vi lyckades ju locka en mycket hög andel privata investerare”, säger John Elvesjö.

Helt utan statligt kapital är Brightly Ventures dock inte. Europeiska investeringsfonden (EIF) har gått in med cirka 50 Mkr och Tillväxtverket har investerat 100 Mkr. 

”De investerar eftersom vi är med i programmet Swedish Venture Initiative (SVI), ihop med riskkapital som Luminar Ventures och Spintop Ventures. Tanken med initiativet är att staten ska saminvestera, givet att man får in privata aktörter”, säger John Elvesjö.

Han uppger att Brightly hunnit investera ungefär 60 miljoner kronor, cirka 11 procent av fonden.

”Vi ska fortsätta på den inslagna vägen med investeringar i sådd och a-rundor. Vi siktar på att gå in med max 15 miljoner kronor i en första runda, men de hindrar inte rundorna att 40-50 miljoner totalt, eller mer”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer