Hoppa till innehållet

De skulle lägga insekter på tallriken – nu ställer duon om till växter

Det blev inga insekter på tallrikarna i Sverige. Skaparna bakom Nutrient ställer i stället om till svensk tempeh, en utmanare till växtbaserat protein som soja och quorn.

Till vänster: A2O:s tempeh i en hamburgare. Till höger: Adam Engström och Ola Albrektsson, grundare av Nutrient och sedermera A2O.
Till vänster: A2O:s tempeh i en hamburgare. Till höger: Adam Engström och Ola Albrektsson, grundare av Nutrient och sedermera A2O.Foto: Press.

Adam Engström och Ola Albrektsson stod bakom foodtech-bolaget Nutrient, som skulle ta den hajpade trenden med insekter som proteinkälla till de svenska tallrikarna. Man lyckades också få med sig Ica på tåget.

Nutrient, som grundades 2016 och fick in ett antal investerare, blev dock tvungna att backa när Livsmedelsverket klev in i bilden. Myndigheten sa blankt nej till att godkänna insekter som mat i Sverige.

Motgången togs dock emot i sann entreprenörsanda. Bolaget ställde om till en annan proteinkälla: tempeh.

”Det är från början en fermenteringsteknik från Indonesien, men som vi började utveckla med gula ärtor och andra svenska råvaror. Vi lyckades ta fram en produkt som vi kunde sälja”, säger Adam Engström.

I samband med att Nutrient bytte fot har man jobbat fram ett nytt varumärke, A2O, som man nu går under. 

Läs mer: Insekts-startupen Hakuna Mat lägger ned efter förbud 

Dessutom tog bolaget i början av 2019 in en mindre investering på 1,2 miljoner kronor. Bland investerarna finns Carolina Sachs, tidigare generalsekreterare för Axel Johnson-koncernens stiftelse Axfoundation. I kapitalrundan värderas bolaget till drygt 13 Mkr. Sedan tidigare är A2O delägda av universitetsanknutna KTH Holding.

Efter stålbadet med Livsmedelsverket gick A2O igenom Stings acceleratorprogram för att utveckla affären. Under det senaste räkenskapsåret, som var brutet och löpte från mitten av 2017 till juni 2018, omsatte bolaget blygsamma 320 000 kronor.

Bolagets tempeh säljs sedan november 2017 hos matkedjan Urban Deli och finns hos ett fyrtiotal restauranger.

”De har en sallad med vår tempeh som sålt i över 100 000 exemplar nu, så den rullar på bra”, säger Adam Engström.

A2O:s tempeh.
A2O:s tempeh.Foto: Press.

Läs mer: Techprofil vill bygga nya Oatly – satsar på vegansk ost 

Grundidén bakom bolaget är inte att ta fram en proteinkälla som ska ersätta kött. Snarare ska tempehn ses som något nytt, enligt Adam Engström, som är nyttigt och bättre för klimatet än köttet. Det ska vara hållbart, tillgängligt och gott, menar A2O.

A2O:s tempeh görs på svenska gula ärtor från Öland, Quinoa från Skåne och gråärt från Närke. Produktionen sker i Vårby utanför Stockholm.

Under hösten lanseras tempehn i fler livsmedelsbutiker, främst hos ett par lite mer exklusiva aktörer. Det är A2O:s första lansering direkt till slutkund. I januari 2020 är siktet inställt på att släppa på större till fler livsmedelsbutiker.

”Vi vill smygstarta med de som vi vet står för samma värden som vi”, säger Adam Engström.

Det finns ju ett antal substitut till proteinkällor, finns det rum för fler?

”Det finns egentligen två varianter ute brett i dag. Det ena är sådana baserade på soja, som är negativt i och med att det är odlat på andra sidan jorden och för med sig skövlad regnskog. Det andra segmentet har ofta fler än 15 ingredienser. Vill man ha något som är sunt och näringsrikt kanske man inte vill ha metylcellulosa i sin mat. Vår produkt har ingen av de här delarna.”

Nutrient var med i Di Digitals pitchtävling Food Tech 2018. I september går vårt healthtech-event Health Tech Pitch Day av stapeln för tredje året i rad. Health Tech Pitch Day är ett unikt samarbete mellan Di Digital, Dagens Medicin och Digital Hälsa där de mest innovativa healthtech-bolagen, makthavarna och investerarna möts för att sätta ljus på nya digitala lösningar inom vården.  

Är ditt bolag det hetaste inom health tech just nu? Anmäl dig till vår pitchtävling nu! 

Läs mer: Anmäl dig nu till Health Tech Pitch Day  

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera