Annons

De var Sveriges flitigaste techinvesterare 2017

Från vänster: Mikael Karlsson, vd för Almi Invest, och Anders SLettengren, vd för Industrifonden.
Från vänster: Mikael Karlsson, vd för Almi Invest, och Anders SLettengren, vd för Industrifonden. Foto: Almi/Industrifonden.
Riskkapitalbolagen fortsätter att pumpa in miljarder i den svenska startupsektorn. Årets mest aktiva investerare är statliga Almi Invest som deltagit i 34 olika finansieringsrundor. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

2017 har varit ytterligare ett intensivt år för den svenska startupsektorn och riskkapitalbolagen som göder den. I början av december hade omkring 10,5 miljarder kronor investerats i sektorn genom 559 olika finansieringsrundor. Det framgår av statistik från Di Digitals databastjänst Nordic Tech List

Det kan ställas mot 2016 då omkring 15 miljarder kronor pumpades in i den svenska startupsektorn i 496 olika finansieringsrundor. Att jämföra rakt av mot 2016 blir dock missvisande då Spotify (NTL) drar upp statistiken rejält med sitt konvertibellån på drygt 8 miljarder kronor i mars 2016. 

När 2017 nu går mot sitt slut ser det, föga förvånande med tanke på bredden på portföljen, ut som att det statliga riskkapitalbolaget Almi Invest (NTL) försvarar titeln som årets med aktiva investerare. Per den 5 december har bolaget deltagit i totalt 34 finansieringsrundor på totalt 240 miljoner kronor. 

Almi har även varit aktiva på säljsidan och hade strax innnan jul gjort 57 så kallade exits under 2017. Ett rekord både vad gäller antal och i reda pengar.

Läs mer: Uppskruvat tempo när svenska teknikbolag byter ägare

Årets näst flitigaste investerare är Stings riskkapitalbolag Propel Capital (NTL) som deltagit i totalt 28 finansieringsrundor. Inte heller Propels höga investeringstakt får en att höja på ögonbrynen då startups som antas till Sting Incubate kan få en investering på 300 000 kronor inom sex månaders medverkan i programmet. 

På plats nummer fem hittar vi även Soläng Invest som är listans enda privatinvesterare.

Under året har även ett antal ny spelare dykt upp på den svenska riskkapitalscenen. Bland annat så bildade storbanken Nordea i slutet av 2017 Nordea Venture (NTL) som ska investera i fintechsektorn och i våras öppnade det finska riskkapitalbolaget Inventure (NTL) ett Stockholmskontor. 

Samtidigt har The Springfield Projekt under året ändrat fokus från att investera i nya bolag till att förvalta sin befintliga portfölj, vilket Di Digitial tidigare rapporterat om. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer