Hoppa till innehållet

Debatt: Omtag kring skatter och investeringar krävs för datacentrens tillväxt

Sverige har förutsättningarna för att bygga en framgångsrik och hållbar digital industri och datahallarna är en av grundstommarna i detta. Men detta kräver mer investeringar i elnäten och att få bukt med problem kring regelverk och skatter, skriver Business Swedens investeringsrådgivare Tomas Sokolnicki.

Tomas Sokolnicki, Business Sweden.
Tomas Sokolnicki, Business Sweden.

Vår digitala konsumtion ökar hela tiden - från strömmande filmer i soffan till självkörande bilar, via intelligent produktion, digital hälsovård till sociala media – samhällets och våra samlade digitala tillgångar ökar dramatiskt. Det verkar inte finnas någon hejd för vår digitala aptit.

En av konsekvenserna är utbyggnaden av datorhallar - bland dessa Facebook i Luleå, Amazon i Mälardalen och nu senast Microsoft i Sandviken och Gävle. Google förbereder mark utanför Avesta i samma syfte.

Mindre känt, men minst lika viktigt är att bakom dessa internationella jättar finns en lång rad aktörer som levererar digital infrastruktur till hela vårt näringsliv och offentlig sektor - några internationella, men mestadels svenska, små och medelstora företag. De utgör ryggraden i vår pågående digitalisering. 

Tyvärr bromsas denna utveckling av otydliga regelverk, onödig byråkrati och en alltför senkommen insikt att elnäten behöver byggas ut på strategiska platser. Sveriges rykte naggas i kanten.

Det vi upplever just nu kan liknas vid den utveckling som pappersindustrin gick igenom. Uddby kvarn, Sveriges första finpappersbruk, anlades 1621 och tillverkade skrivpapper, omslagspapper till artilleriets krutladdningar och papper till Europas första sedlar. Redan då bestämdes lokaliseringen av tillgången till pappersbrukens två viktigaste råvaror - textillump och kraft.  Fram till mitten av 1800-talet låg därför de flesta pappersbruken vid vattendrag i södra Sverige, och speciella lumpsamlare var anställda av pappersbruken för att samla in den viktiga råvaran.

Denna fas i pappersbrukens utveckling skulle kunna liknas vid datacenterindustrin fram till millennieskiftet, där företagen byggt upp egna datorhallar 'hantverksmässigt', oftast i källaren eller närheten av företagens större kontor, nära den viktigaste råvaran – personalen. 

År 1832 installerades Sveriges första pappersmaskin vid Klippans pappersbruk, vilket blev starten på en industrialiseringsvåg. Innovationer kom slag i slag, bland annat infördes massaved som insatsvara. 50 år senare har många pappersbruk stängts ned, men ett 40-tal nya massafabriker skapar nya arbeten och slutprodukten håller betydligt högre kvalitet.

I datacenterbranschen sker just nu något liknande – en spännande kombination av samtidig tillväxt, konsolidering och industrialisering.  Och den viktigaste råvaran idag är elektricitet.

Så hur är det då med datorhallarnas elförbrukning?

I Sverige producerar vi ca 160 TWh elektricitet varje år. Av dessa nettoexporterar vi över 10 TWh – och hela datacenterindustrin i Sverige förbrukar uppskattningsvis 2,5 TWh, under 5% av industrins totala elförbrukning.

Detta inbegriper små och stora datorhallar, privata och offentliga - enbart statliga myndigheter har över 200 stycken i drift. Hela datacenterindustrin förbrukar ungefär lika mycket som Sveriges största enskilda pappersbruk. Pappersindustrins elbehov har dessutom minskat 5-6 TWh de senaste åren, och alltså frigjort kapacitet. 

Sveriges problem - om man vill kalla det så - är att vi delvis sitter på lösningen som varje elintensiv industri söker - i princip fossilfri elproduktion. Ett datacenter i Sverige har ett koldioxidavtryck på under 10 gram koldiocid per kWh - i Tyskland närmare 500 gram, i USA 600 gram och i Asien 900 gram. Det som vi i Sverige tar för givet är alltså oerhört kostsamt att åstadkomma i andra länder. Därför ser vi nu också en tillströmning av utländska företag som vill bygga storskaliga, industriella datacenteranläggningar - ungefär som dåtidens första pappersmaskiner. Varje datacenter som byggs i Sverige istället för i någon av dessa geografier är en vinst för miljön.

Datorhallarna etablerar sig på platser där eltillgången är verifierad, så på kort sikt finns det definitivt ingen risk för elbrist. Däremot har vi en mycket specifik utmaning i det att Stockholm - som är hela Sveriges digitaliseringsmotor - har en begränsad effektsituation som gör att tillväxten hämmas. 

Vår elproduktion - och våra elnät - är därför en extremt strategisk tillgång som måste utvecklas och förädlas. I framtidens samhälle blir även den digitala infrastrukturen och alla datorhallar en kritisk resurs för vår produktivitet och internationella konkurrenskraft.

Sverige har förutsättningarna för att bygga en framgångsrik och hållbar digital industri. I potten ligger arbetstillfällen, nya innovationer, exportintäkter och en infrastruktur i världsklass. Kloka investeringar i elnäten och framåtriktade förutsättningar kring regelverk och skatter är nödvändiga ingredienser för att bibehålla vår konkurrensförmåga.

En tydlig och sammanhållen nationell inriktning är nödvändig för att både små och stora aktörer ska våga kraftsamla och göra långsiktiga investeringar.

Tomas Sokolnicki, investeringsrådgivare, Business Sweden

Läs mer: Skattesmäll för svenska datahallar 

Läs mer: Datacenter riskerar fly Sverige: ”Allvarlig signal”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera