Hoppa till innehållet

Debatt: ”Techsektorn måste hjälpa till att lösa FN:s hållbarhetsmål”

Nu när idrottssommaren är över är det dags att jaga andra rekord. FN:s hållbarhetsmål är högt ställda men tillsammans kan sociala entreprenörer och techsektorn nå dit, skriver Nicklas Wallberg, chef för Social Entrepreneurship Forum.

Nicklas Wallberg är chef för Social Entrepreneurship Forum.
Nicklas Wallberg är chef för Social Entrepreneurship Forum.Foto: Press

Under OS lever idrottare från hela världen på en och samma plats under en månad. De har kanske aldrig setts eller bekantats med varandras grenar. Ändå känner de en koppling som driver dem mot nya rekord. Samma dragningskraft finns mellan sociala entreprenörer och techsektorn.

Sveriges och världens techindustri vet att världen förändras i ilfart. Tar man en för lång vätskepaus blir man frånsprungen. Man vet också att man med relativt små medel kan förändra ett beteende, en industri eller ett tankesätt. Det här sättet att tänka, att allting är möjligt, delas med sociala entreprenörer över hela världen.

Ta Derrick från Uganda till exempel. Hans företag Onelamp erbjuder solcellslampor- och laddare till hela Ugandas landsbygd (dörr-till-dörr-service). Det skapar helt andra förutsättningar för de cirka 85 procent av befolkningen som lever utan elektricitet.

Eller Elsa från Indien, vars Safecity genom utbildning och interaktiva kartor visar var och varför det förekommer sexuella trakasserier och våld i städer. Hennes mål? Att förändra livet till det bättre för tusentals, om inte miljontals, flickor och kvinnor i Indien.

Sociala entreprenörer tänker stort och är modiga. Samma sak kan man säga om några av Sveriges mest lyckade techentreprenörer som Niklas Adalbarth, medgrundare av Klarna, eller Niklas Zennström, medgrundare av Skype. De tog sig an utmaningen att förändra sina respektive industrier.

Läs även: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

Tänk er då vad som kan hända om techindustrin och sociala entreprenörer likt idrottarna i OS hämtar styrka, erfarenheter och inspiration från varandra? Det är något som vi ser hända här i Sverige och som har en fantastisk potential framåt.

Låt mig ge två exempel som jag tycker borde smitta av sig:

  • På Sveriges största techevenemang, Stockholm Tech Fest, där de största bolagen och namnen inom politiken och techvärlden samlas, dedikeras en hel dag till hur industrin kan vara en del i lösningen av FN:s globala hållbarhetsmål. Deltar gör även flera av de sociala entreprenörer som genomgår SE Forums affärsutvecklingsprogram, sida vid sida med Sveriges techelit.
  • Niklas Adalberth från Klarna som nu satsar helhjärtat på sitt Norrsken Foundation. En satsning vi välkomnar med öppna armar.

Entreprenörskap handlar om utmaningen att skapa något. Att gå från idé till verklighet. Att förändra. Om idéer kan förändra och lösa några av världens största utmaningar, såsom FN:s hållbarhetsmål, ja då är väl det den största entreprenöriella utmaningen av dem alla. Denna tanke driver sociala entreprenörer och vi ser att fler och fler representanter från techindustrin går åt samma håll.

Inför att vi i början av nästa vecka möts på Sthlm Tech Fest vill jag framförallt säga två saker:

  • Utmana dina idéer om vad innovation betyder. Du kan ha en innovativ teknisk lösning, men tänk om din lösning kan appliceras på hållbarhetsmålen och lösa några av världens största utmaningar. Det är innovation med impact!
  • Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S), och Isabella Lövin, Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister (MP): Anta utmaningen att, utöver era tal, stanna kvar under dessa dagar. Ni kommer träffa personer med spetskompetenser inom två sektorer som gör skillnad och som världen skriker efter just nu. Utan att riktigt förstå deras inre kraft och utvecklingsmöjligheter är det svårt, om inte omöjligt, att skapa policys som leder Sverige och världen framåt.

Låt oss nu som samhälle ta emot den kraft som sociala entreprenörer och techentreprenörer erbjuder. Ta deras mod, kunskap och handlingskraft och se potentialen de har att tillsammans tänja gränser, bryta rekord och förändra världen till det bättre.

Nicklas Wallberg

Chef för Social Entrepreneurship Forum, en icke-vinstdrivande organisation som syftar till att främja socialt entreprenörsskap.


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera