Annons

Debatt: ”Techsektorn måste hjälpa till att lösa FN:s hållbarhetsmål”

Nicklas Wallberg är chef för Social Entrepreneurship Forum.
Nicklas Wallberg är chef för Social Entrepreneurship Forum. Foto: Press
Nu när idrottssommaren är över är det dags att jaga andra rekord. FN:s hållbarhetsmål är högt ställda men tillsammans kan sociala entreprenörer och techsektorn nå dit, skriver Nicklas Wallberg, chef för Social Entrepreneurship Forum.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under OS lever idrottare från hela världen på en och samma plats under en månad. De har kanske aldrig setts eller bekantats med varandras grenar. Ändå känner de en koppling som driver dem mot nya rekord. Samma dragningskraft finns mellan sociala entreprenörer och techsektorn.

Sveriges och världens techindustri vet att världen förändras i ilfart. Tar man en för lång vätskepaus blir man frånsprungen. Man vet också att man med relativt små medel kan förändra ett beteende, en industri eller ett tankesätt. Det här sättet att tänka, att allting är möjligt, delas med sociala entreprenörer över hela världen.

Ta Derrick från Uganda till exempel. Hans företag Onelamp erbjuder solcellslampor- och laddare till hela Ugandas landsbygd (dörr-till-dörr-service). Det skapar helt andra förutsättningar för de cirka 85 procent av befolkningen som lever utan elektricitet.

Eller Elsa från Indien, vars Safecity genom utbildning och interaktiva kartor visar var och varför det förekommer sexuella trakasserier och våld i städer. Hennes mål? Att förändra livet till det bättre för tusentals, om inte miljontals, flickor och kvinnor i Indien.

Sociala entreprenörer tänker stort och är modiga. Samma sak kan man säga om några av Sveriges mest lyckade techentreprenörer som Niklas Adalbarth, medgrundare av Klarna, eller Niklas Zennström, medgrundare av Skype. De tog sig an utmaningen att förändra sina respektive industrier.

Läs även: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenheten

Tänk er då vad som kan hända om techindustrin och sociala entreprenörer likt idrottarna i OS hämtar styrka, erfarenheter och inspiration från varandra? Det är något som vi ser hända här i Sverige och som har en fantastisk potential framåt.

Låt mig ge två exempel som jag tycker borde smitta av sig:

  • På Sveriges största techevenemang, Stockholm Tech Fest, där de största bolagen och namnen inom politiken och techvärlden samlas, dedikeras en hel dag till hur industrin kan vara en del i lösningen av FN:s globala hållbarhetsmål. Deltar gör även flera av de sociala entreprenörer som genomgår SE Forums affärsutvecklingsprogram, sida vid sida med Sveriges techelit.
  • Niklas Adalberth från Klarna som nu satsar helhjärtat på sitt Norrsken Foundation. En satsning vi välkomnar med öppna armar.

Entreprenörskap handlar om utmaningen att skapa något. Att gå från idé till verklighet. Att förändra. Om idéer kan förändra och lösa några av världens största utmaningar, såsom FN:s hållbarhetsmål, ja då är väl det den största entreprenöriella utmaningen av dem alla. Denna tanke driver sociala entreprenörer och vi ser att fler och fler representanter från techindustrin går åt samma håll.

Inför att vi i början av nästa vecka möts på Sthlm Tech Fest vill jag framförallt säga två saker:

  • Utmana dina idéer om vad innovation betyder. Du kan ha en innovativ teknisk lösning, men tänk om din lösning kan appliceras på hållbarhetsmålen och lösa några av världens största utmaningar. Det är innovation med impact!
  • Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S), och Isabella Lövin, Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister (MP): Anta utmaningen att, utöver era tal, stanna kvar under dessa dagar. Ni kommer träffa personer med spetskompetenser inom två sektorer som gör skillnad och som världen skriker efter just nu. Utan att riktigt förstå deras inre kraft och utvecklingsmöjligheter är det svårt, om inte omöjligt, att skapa policys som leder Sverige och världen framåt.

Låt oss nu som samhälle ta emot den kraft som sociala entreprenörer och techentreprenörer erbjuder. Ta deras mod, kunskap och handlingskraft och se potentialen de har att tillsammans tänja gränser, bryta rekord och förändra världen till det bättre.

Nicklas Wallberg

Chef för Social Entrepreneurship Forum, en icke-vinstdrivande organisation som syftar till att främja socialt entreprenörsskap.


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies