Annons

Driver en av Europas största vertikala odlingar – växer med pengar från Wallenberg

Grönskas grundare Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz.
Grönskas grundare Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz. Foto: Press
Stadsnära odling är på frammarsch i Sverige. Grönska, som driver en större anläggning utanför Stockholm, tar nu in investeringar från bland annat 82:an Invest med Karl-Johan Persson, Stefan Krook och Wallenbergs investeringsbolag FAM.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Grönska driver enligt bolaget själva en av Europas största vertikala odlingar som ligger i Huddinge strax utanför Stockholm. Foodtechbolaget grundades 2016 av Robin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun Skantz och startade sin produktion 2019 efter flera år av test. Bolaget har därefter ökat sin omsättning till 2,5 miljoner kronor för 2020 från 0,8 Mkr 2019, samtidigt slutade resultatet för 2020 på en förlust på nästan 1 Mkr.

I anläggningen odlas sallad och kryddor som rosmarin, basilika och rucola som levereras till livsmedelsbutiker. 

Läs mer: De tar över konkursade stadsodlingen: ”Har femdubblat försäljningen” 

Grönska utvecklar också tekniken för vertikalodling med hjälp av artificiell intelligens och sätter upp odlingar direkt i butiker. Till exempel ska nya Coop Hagastaden i Stockholm bli självförsörjande på kryddor med Grönskas odlingsskåp. Skåpen är dels automatiserade och monitorerade vilket gör att butikspersonalen kan sköta odlingen själva. Enligt Grönska ersätter ett odlingsskåp på omkring 1 kvadratmeter 250 kvadratmeter odlingsmark.

Nu tar Grönska in nya investeringar för öka försäljningen och produktionen i den egna anläggningen och av odlingssystem.

”Investeringen innebär även att vi vidare kan förädla vår teknik och fortsatt hålla vår plats som en ledande vertikal odlare i Europa”, säger Robin Lee, medgrundare och vd för Grönska i ett uttalande. 

Investeringarna på 20,5 miljoner kronor kommer från bland annat 82:an Invest, med H&M:s Karl-Johan Persson, Stefan Krook och Wallenbergs investeringsbolag FAM, Peas Industries, Rite Ventures, Martas Explorers, Daniel Sachs och en investerargrupp ledd av Tectonic Shift.

”Vi ser mycket fram emot att vara med på ett hörn på denna resa med ett starkt team som är pionjärer ett mycket spännande område”, kommenterar Stefan Krook, 82:an Invest i ett uttalande.

Läs mer: Tar in 10,5 miljoner för att odla grönkål i Stockholm

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer