Hoppa till innehållet

E-handeln bakom all tillväxt i sällanköpshandeln

Utan e-handeln skulle sällanköpshandeln i Sverige inte växa, det konstaterar Handelns Utredningsinstitut.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sällanköpshandeln i Sverige omsatte närmare 240 miljarder kronor under de sju första månaderna i år. Det var cirka 5 miljarder kronor mer än under samma period i fjol, och det är nu e-handeln som står för hela tillväxten.

Det konstaterar HUI Research i en ny konjunkturprognos på tisdagen.

"Det innebär att när e-handelns försäljningstillväxt i kronor och ören räknats av så har sällanköpsvaruhandeln nolltillväxt", konstaterar HUI.

Till sällanköpsvaror räknas bland annat kläder och hemutrustning.

Läs även: Utländsk e-handel ökar i Sverige

Institutet konstaterar att detta illustrerar den resa som e-handeln gjort de senaste åren - från en stark procenttillväxt till allt starkare tillväxttal i kronor och ören - vilket i allt högre utsträckning kommit att prägla utvecklingen i den övriga handeln.

"Den svenska e-handelsförsäljningen beräknas landa på 68 miljarder kronor under 2017, vilket är en ökning med cirka 10 miljarder kronor jämfört med föregående år", skriver HUI.

De fastslår samtidigt att e-handelns tillväxt alltjämt är god räknat i procent. Under andra kvartalet växte e-handeln med 15 procent jämfört med föregående år, vilket var en procentenhet högre än under första kvartalet.

Bland delbranscherna i e-handeln var det barnartiklar och leksaker som var kvartalets vinnare, med +24 procent, tätt följd av bygghandeln, som ökade 20 procent. Men även mer mogna e-handelsbranscher, som elektronik- och klädhandeln, växte starkt med +17 respektive +17 procent.

Läs även: Deras e-handel gör 46 miljoner i vinst – efter fyra år

I en tema-artikel i rapporten konstaterar HUI att handeln är inne i en digital transformation och att de strukturella förändringar som nu märks är "betydande och oberoende av konjunkturella svängningar".

"En konjunkturnedgång kan emellertid skynda på förändringen. Sverige har aldrig upplevt digitalisering och lågkonjunktur samtidigt. Affärsmodeller som börjar bli förlegade kanske snabbare slås ut", skriver HUI.

De konstaterar vidare att det faktum att tillväxten i e-handeln nu utklassar tillväxten i butikshandeln räknat både i procent och i kronor kommer att leda till butiksnedläggningar. Till detta ska läggas en snabb tillväxt i utlandshandeln, hos aktörer som Alibaba, Amazon och Zalando.

"Dessa aktörer kommer alltid att vara billigare och så länge priset är centralt tar de andelar. Dessa stora handelsplattformar blir sannolikt naturliga handelsplatser för många svenska retailbolag", skriver HUI.

Direkt / Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera