Annons

Efter 13 år – Niklas Adalberth lämnar Klarna

Klarnas grundare Niklas Adalberth.
Klarnas grundare Niklas Adalberth. Foto: Jesper Frisk
Niklas Adalberth kliver ner från betalbolagets styrelse för att fokusera på sitt Norrsken. ”Jag önskar Niklas allt gott”‚ säger vd:n Sebastian Siemiatkowski.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarnas medgrundare Niklas Adalberth (NTL) kliver ner från styrelsen och lämnar därmed betalbolaget efter 13 år.

”Jag ser fram emot att helt och hållet fokusera på Norrsken och stödja entreprenörerna som försöker lösa våra största samhällsutmaningar”‚ säger Niklas Adalberth i ett uttalande.

På senare år har han sålt aktier för hundratals miljoner kronor efter att ha lämnar sin operativa roll i Klarna (NTL) 2015.

”Efter tretton år och många, många yrkesmässiga och personliga milstolpar vill jag tacka Niklas Adalberth för hans vision, ledarskap och trofasthet som haft en avgörande roll i att bygga Klarna till det vi är i dag. Jag önskar Niklas allt gott med hans nya, spännande projekt”, säger grundarpartnern Sebastian Siemiatkowski (NTL), Klarnas vd, i ett uttalande.

Läs mer: Klarna missar målen i USA – bolagsvärdet står still

Niklas Adalberth efterträds av styrelseproffset Niklas Savander. Han är i dag ordförande i Cint, blivande ordförande i Zervant och styrelsemedlem i Verne Global.

Klarna grundades 2005 med startkapital från affärsängeln Jane Walerud.

Grundarna Niklas Adalberth, Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson började erbjuda snabba kreditprövningar och fakturabetalningar vid e-handeln. Redan 2006 var bolaget lönsamt.

Fyra år senare investerade välrenommerade Sequoia Capital (NTL) i Klarna, som då värderades till strax under 1 miljard kronor. Fem år senare hade den siffran stigit till 19 miljarder kronor.

Sedan 2015 har Klarnas värdering inte ökat. Den huvudsakliga förklaringen är att bolagets USA-satsning inte gått som det var tänkt. Det har Di Digital nyligen kunnat rapportera.

Dessutom har flera stora ägare, däribland Niklas Adalberth, velat sälja aktier i bolaget. Victor Jacobsson lämnade Klarnas styrelse 2016.

Nyligen avslöjade Di Digital att Klarna är på väg att stöpa om sin organisation och göra sig av med tiotals mellanchefer. Enligt flera av källor präglas fintechbolaget av en hård arbetsplatskultur.

Läs mer om Klarna:

Klarna missar målen i USA – bolagsvärdet står still

Klarna rensar i chefsleden: ”Gullar inte med personalen”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies