Annons

Efter KNC-konkursen – cheferna startar nytt blockkedje-bolag

Astyanax Kanakakis och Sam Saatchi förlorade sina jobb när KNC Miner gick i konkurs. Nu driver de blockkedje-bolaget Norbloc.
Astyanax Kanakakis och Sam Saatchi förlorade sina jobb när KNC Miner gick i konkurs. Nu driver de blockkedje-bolaget Norbloc. Foto: Privat
KNC Miners serverhallar har knappt svalnat efter konkursen när två av toppcheferna nu startar ett nytt blockkedjebolag. Med hjälp av den nya tekniken vill de ge storbankerna bättre kundkännedom.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För mindre än två månader sedan gick bitcoin-bolaget KNC Miner i konkurs. Nu startar två av cheferna, Sam Saatchi och Astyanax Kanakakis, ett nytt bolag med samma teknik som möjliggör kryptovalutan bitcoin – blockkedjan.

Det nya bolaget Norbloc, som sajten Breakit var först att rapportera om, ska med blockkedjeteknik hjälpa bankerna med sin kundkännedom.

För storbankerna är just kundkännedom bekymmersamt, då de har tuffa krav på sig att motverka till exempel penningtvätt och finansiering av terrorism. Ett exempel är Nordea, som i fjol fick en straffavgift om 50 miljoner kronor av Finansinspektionen för brister på området.

”Vad blockkedjan gör är att det blir mycket lättare för banken att visa att de har gjort sin bakgrundskoll, när de har gjort den och vad de har gjort. Du får en säkrare process samtidigt som processen blir helt digitaliserad”, säger Sam Saatchi, operativ chef på Norbloc.

Både Sam Saatchi och Astyanax Kanakakis har tidigare arbetat på McKinsey samt andra bolag i finanssektorn. Nu är de i kontakt med investerare för att ta in ett startkapital på mellan 8,5 och 25 Mkr till Norbloc. 

Du får en säkrare process samtidigt som processen blir helt digitaliserad.

Att båda kommer direkt från konkursbolaget KNC Miner är inte ett problem, enligt Sam Saatchi, som tidigare var finanschef på KNC Miner.

”Norbloc är ju inte grundat av KNC så vi har inte fått någon negativ stämpel. Det är snarare så att investerare tycker att det är fantastiskt att vi lyckas fånga upp de personer som var utvecklare på KNC”, säger Sam Saatchi.

”Alla blockchain-investerare har problemet att det finns för få utvecklare och vi har till och med hört exempel på att riskkapitalbolag säger att de inte investerar i Europa för att det inte finns tillräckligt många blockchain-kunniga personer här.”

Vi har inte fått någon negativ stämpel.

Förutom att ha fört samtal med de skandinaviska storbankerna har Norbloc även varit i kontakt med ett antal internationella banker.

”Ett exempel är Grekland där vi har träffat alla storbanker. De har samma tekniska problem men blir inte uppvaktade lika mycket och hittills har vi fått en väldigt bra respons”, säger Sam Saatchi.

Norbloc-grundarna ser på sikt att bolaget ska kunna ha en omsättning på 170–340 Mkr.

”Om vi lyckas etablera oss som en regional spelare inom blockchain och har intäkter både för utveckling och för licenser, då tror vi att de siffrorna är ganska rimliga. Om vi tar större plats både i och utanför Europa så tror jag siffran kan bli ännu högre”, säger Sam Saatchi.


Läs mer om KNC Miner-kollapsen:

KNC:s bitcoingruva i Boden: "Driften fortsätter"

KNC-ägaren efter konkursen: "vi hade inte koll på produkten"

Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"

KNC-grundaren: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies