Annons

Efter kreditsmällen: Collectors portföljförsäljning ligger på is

Lena Apler, grundare av Collector Bank.
Lena Apler, grundare av Collector Bank. Foto: Jesper Frisk
För två månader sedan flaggade nischbanken Collector för att man skulle dumpa hela sin portfölj med ett par dussin startupbolag. Nu ligger planerna på is. ”Vi stressar inte fram bud under rådande coronahysteri”, säger grundaren Lena Apler till Di Digital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var den 21 januari som Di Digital rapporterade att nischbanken Collector dumpar hela Collector Ventures-portföljen, vars investeringar i dussintals startupbolag varit svåra att integrera i bankrörelsen, för att renodla verksamheten och frigöra kapital.

”Jag tror det finns ett väsentligt högre värde än investerat belopp”, sa Collector-grundaren Lena Apler till Di Digital då.

I samma veva tog Collector en kreditsmäll på 800 miljoner kronor och skrev ned sina it-tillgångar med 150 Mkr. Nischbanken inledde även en garanterad företrädesemission om runt 1 miljard kronor för att bland annat stärka bolagets kapitalbas. 

Det stod samtidigt klart att Lena Apler släpper ordförandeklubban i nischbanken som hon grundade 1999. Som ny ordförande aviserades storägaren och fastighetsmiljardären Erik Selin. 

Collectors aktie förlorade ungefär en fjärdedel av sitt värde på beskedet. 

Kursen stabiliserades under februari, men har rasat ytterligare till följd av de senaste veckornas coronakris. Vid klockan 10:20 under måndagen hade Collectors aktie backat med närmare 10 procent till 13,2 kronor. Sedan årsskiftet är nedgången därmed 62 procent. (Följ kursen här.)

Nu råder det stor osäkerhet kring om och när Collector kan sälja den portfölj som banken byggt upp inom Collector Ventures. 

Det handlar enligt Lena Apler om investeringar på totalt runt 230-240 miljoner kronor i ett par dussin startupbolag sedan starten 2016.

”Hela världen ligger på is för närvarande. Vi avbryter inte våra planer, men vi stressar inte fram bud under rådande coronahysteri. Så det är vänta och se-läge för oss”, säger Lena Apler när Di Digital ringer upp. 

Hur långt har ni kommit i processen?

”Vi pratar med ett antal seriösa intressenter och har försett dem med allt material som behövs. Att vi gör halt just nu är rätt naturligt i sammanhanget.”

Vad tror du om prislappen?

”För oss går värde före tid. Jag tror fortfarande att vi kan få ut mer än vi investerat i dessa bolag. De har ökat i värde, om man tittar på allt annat än marknaden just nu.”

När blir en affär klar?

”Vem kan säga i dessa tider. Jag tror processen är försenad i minst två månader. Målsättningen är fortfarande att bli klar under året.”

När Di Digital träffade Lena Apler under Almedalsveckan i somras talade hon om en ”avsevärd värdeökning” i de 26 bolag som Collector Ventures då hade plöjt ner drygt 200 Mkr i. Av Collectors webbsida att döma har förändringarna i portföljen varit få sedan dess.

Läs mer: Portföljköparen: ”Vi förhandlar gärna om att köpa Collector Ventures”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer