Annons

Efter Postnords avgift – nu ratar svenskarna Kinapaketen

Foto: Marcus Ericsson/TT
Paketflödet från Kina minskade rejält under första kvartalet – en dipp som kom som ett brev på posten efter att Postnord införde sina omdiskuterade avgifter den första mars.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenskarna handlar avsevärt mindre från Kina i dag jämfört med i höstas. Det visar statistik från e-handelsbarometern som tas fram av Postnord i samarbete med Svensk Digital handel och HUI Research.

"Under det första kvartalet ligger Kina fortfarande i topp som det populäraste landet att handla ifrån, men sedan hanteringsavgiften och momskravet från första kronan infördes första mars så har andelen som handlat från Kina minskat kraftigt", skriver man i rapporten.

Läs mer: Postnord: Avgiften på Kinapaket en nödlösning 

Samtidigt som den totala e-handeln ökade med 17 procent under första kvartalet, rasade andelen paket skickade från Kina.

"Detta beror med all sannolikhet på att vissa spelregler för e-handelsimport har ändrats under perioden. Det återstår att se hur de ändrade spelreglerna påverkar handeln på lång sikt", står det i rapporten. 

Från och med den första mars tar Postnord ut en avgift på 75 kronor per försändelse på paket som skickas från länder utanför EU, en åtgärd för att se till att paketen momsbeläggs. Avgiften anges som anledningen till varför färre paket nu anländer från öst.

Läs mer: E-handlaren: Postnords avgift på Kina-paketen är tandlös 

Trots att handeln från Kina backade under kvartalet, tar jätten i öst fortfarande den största delen av svenskarnas utlandsköp med 35 procent av den totala handeln, följt av Tyskland och Storbritannien.

2017 e-handlade svenskarna för totalt 67 miljarder kronor om året från svenska e-handlare, medan 13 miljarder gick till köp på utländska e-handelsplattformar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies