Annons

Efter rekordboten: Google kan ta betalt för Android

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai. Foto: Tony Avelar
Google antyder att man inte längre kommer ge ut det mobila operativsystemet Android gratis efter EU-kommissionens rekordbot mot företaget på 44 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Android är i dagsläget kostnadsfritt för telefontillverkare. Enligt EU strider det mot unionens konkurrensregler, då man bedömer att Android har en så pass hög marknadsdominans. 

Därför meddelade EU i går att man ger företaget en bot på motsvarande 44 miljarder kronor.

Läs mer: Google får rekordbot på 44 miljarder kronor av EU 

Böterna inkommer i ljuset av en utredning om att Google sedan 2011 tvingat Android-tillverkare att förinstallera Googles egna sökmotor och webbläsare.

Google planerar att överklaga beslutet. Dessutom kan man börja ta betalt för operativsystemet.

Läs mer: Professor: EU-bot skrämmer Googles investerare 

Enligt Google-chefen Sundar Pichai kan EU:s beslut medföra att balansen rubbas, och innebär att man behöver ta betalt för sin teknologi fortsättningsvis. Det rapporterar CNBC.

Pichai uppger att några av apparna som finns förinstallerade på Android-enheter genererar intäkter för Google, men tillägger att de också behövs för att telefonen ska fungera som den ska. 

(Finwire / Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer