Annons

Efter Ubers tvekan – Volvo tecknar avtal med kinesisk sökjätte

Baidu-chefen Wang Jing visar upp en av bolagets självkörande taxibilar, som tagits fram tillsammans med BMW. Nu ska Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, också vara med på tåget.
Baidu-chefen Wang Jing visar upp en av bolagets självkörande taxibilar, som tagits fram tillsammans med BMW. Nu ska Volvo Cars, med vd Håkan Samuelsson, också vara med på tåget. Foto: Qilai Shen och Matti Blume.
Uber och Volvo Cars prestigefyllda samarbete inom autonom körning har fått sig en törn. Nu tecknar den svenska biltillverkaren i stället avtal med den kinesiska sökjätten Baidu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Volvo Cars ska tillsammans med den kinesiska sökjätten Baidu börja utveckla självkörande taxibilar.

Inom ramen för samarbetet ska Volvo få tillgång till Baidus mjukvara inom autonom körning, Apollo, med målet att utveckla ett nivå 4-fordon. Det motsvarar den näst högsta autonoma körgraden som finns.

Volvo och vd Håkan Samuelsson har ett uttalat mål om att en tredjedel av den totala försäljningen år 2025 ska komma från självkörande bilar.

Huruvida man kommer att nå upp till detta beror i hög grad på samarbetet med den amerikanska taxiappjätten Uber inom lägre nivåer av autonom körning. 

De två företagen har ingått ett tidigare avtal som ger Uber rätten att köpa in upp emot 24.000 bilar från Volvo mellan 2019 och 2021. 

Men sedan Ubers dödsolycka i Arizona våren 2018 verkar man ha tappat suget och ska enligt källor inte alls köpa in så många bilar, skriver Reuters. Det gör samarbetet med Baidu särskilt viktigt för Volvo att nå 2025-målet. 

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har sagt att avtalet med Uber återigen är på banan med leveranser planerade nästa år. 

Di Digital kunde nyligen avslöja att Volvo Cars fått grönt ljus för att testa självkörande fordon på egen hand i Sverige.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Volvo Cars lägger locket på efter dödsolyckan

Läs mer: Volvo får grönt ljus för tester av självkörande bilar på svenska vägar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer