Annons

El-appen Eliq plockar in 30 miljoner kronor – öppnar kontor i London

Håkan Ludvigson, vd och medgrundare på Eliq.
Håkan Ludvigson, vd och medgrundare på Eliq. Foto: Pressbild
El-appen Eliq tar in 30 miljoner kronor i riskkapital och öppnar kontor i London. ”Det införs nya lagar i Storbritannien som kräver att elbolagen erbjuder dessa typer av tjänster”, säger Eliqs vd Håkan Ludvigson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Göteborgsbolaget Eliq utvecklar smarta elmätare som tar reda på vilka prylar i hemmet som drar för mycket el. Tjänsten kan bland annat skicka meddelanden om elanvändningen avviker från det normala.

”Vi bygger appar åt energibolag som skapar kundengagemang genom insamling av data som analyseras med hjälp av artificiell intelligens. Vidare kartlägger vi elförbrukningen i hemmet och föreslår förbättringar med värmesystem och solceller,” säger Håkan Ludvigson, vd och medgrundare på Eliq (NTL) som tar sitt namn från orden "el" och ”IQ”.

Läs mer: Petter Stordalen fortsätter att ösa pengar över el-appen Tibber

Det införs nya lagar i Storbritannien som kräver att elbolagen erbjuder dessa typer av tjänster.

Nu tar bolaget in cirka 30 miljoner kronor (3 miljoner euro) i riskkapital för att finansiera en internationell expansion.

”Det är 70 privatpersoner som deltar. Även riskkapitalbolaget CBC Investment Group här i Göteborg deltar i rundan. En mindre del, cirka tre miljoner kronor, består av lån”, säger vd Håkan Ludvigson.

Läs mer: Här är bolagen som sänker din elräkning med ny teknik

Pengarna ska bland annat användas för att slå sig in på den brittiska marknaden. 

”Vi öppnar kontor i London och ska in på den brittiska marknaden. Våra kunder är elbolag och det införs nya lagar i Storbritannien som kräver att elbolagen erbjuder dessa typer av tjänster”, säger vd Håkan Ludvigson.

Fotnot: NTL-länken går till databasen Nordic Tech List.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies