Hoppa till innehållet

Paolo Roberto greps på bar gärning

Entreprenören tvingades visa sitt rätta ansikte. Techsverige har fått sin egen Palmeutredare. Och Jan Stenbecks råd lever kvar, konstaterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

Karantänen ger extra utrymme för reflektion. Vilka gudar bör du följa? Vilka lyfter dina tankar och gör dig smartare? Finansmannen Jan Stenbecks råd väger fortfarande tungt. Han ska bland annat ha sagt att entreprenörskap handlar mer om att genomföra 10 000 detaljer bättre än sina konkurrenter än om idéer. 

Många entreprenörer visar upp adhd-liknande egenskaper. Det bidrar till ett superfokus när de engagerade, men också ett behov av kickar för att frigöra dopamin. Jag vet inte ifall Jan Stenbeck föll under den kategorin, men hans kickar under de sista åren ska ha varit bland annat god mat och dryck. 

Finansmannen Jan Stenbeck 1996.
Finansmannen Jan Stenbeck 1996.Foto: Ronny Karlsson

Att bygga sin egen dynasti

De flesta familjer har en brokig släkthistoria. Jag har själv en anfader som vi inte riktigt vet hur många barn han fick. Vid hans begravning dök det plötsligt upp nya syskon. När kuvertet till Jan Stenbecks testamente sprättades upp ska en okänd son plötsligt ha presenterats.

Den i dag 23-årige Felix Granander sålde redan som 17-åring sitt innehav för 400 miljoner kronor. I bekantskapskretsen beskrivs han som trevlig och intelligent. Han fick tidigt upp intresset för dataspel och ska ha inrett ett särskilt gamingrum när familjen bodde i en våning vid Strandvägen i Stockholm.

När Cristina Stenbeck tog över Stenbeck-sfären hade hon mycket att bevisa. Det var nog få som förstod då hur 25-åringen sedan skulle städa upp och stärka Kinnevik till det vi ser i dag.

Felix Granander har inte heller han låtit kapitalet vilat i någon anonym fond. Istället har vi sett diverse affärer genom åren – ofta med koppling just till spelintresset. Bland annat köpte han in sig i e-sportlaget Ninjas in Pyjamas, som dock kantats av avhopp sedan dess. I veckan kunde vi berätta om noteringen av mjukvaruföretaget Invajo där han är största ägare.

Läs mer: Tuff start för Jan Stenbeck-sonens börsnotering

Felix Granander har även investerat i den japanska restaurangen Kasai som finns i Stockholm och Malmö. Här syns han med Paulo Fagundez.
Felix Granander har även investerat i den japanska restaurangen Kasai som finns i Stockholm och Malmö. Här syns han med Paulo Fagundez.

Ibland är dock dokusåpan något självförvållad som när entreprenören även är en influerare. Bloggerskan Isabella Löwengrips affärer gick på fallrepet och hon tvingades då tala ut öppet i sociala medier och i tidningarna om den svåra tiden. 

I morse tvingades den före detta proffsboxaren och numera entreprenören Paolo Roberto att erkänna ett allvarligt brott. Senaste halvåret har hans följare tätt kunnat se hans nära relation till flickvännen, som även hon är en träningsprofil, utspela sig på Instagram. Ofta med kärleksfulla filmer på avancerade yogapositioner tidigt på morgonen.

”Inatt har jag fattat ett riktigt dumt beslut som kommer ta ifrån mig min kärlek, min barns respekt mina företag, tv-kontrakt och allt vad jag kämpat för under alla dessa år”, skriver Paolo Roberto i ett inlägg på Instagram på morgonen. 

Senare på eftermiddagen berättade han i intervju med TV4 att han åkt fast för sexköp. Det finns en stor risk i att snabbt gå ut och själv kommentera i sociala medier. Fallgroparna är många. Samtidigt kanske ärligheten och spontaniteten når fram till vissa. Det är lätt att gå på känslor i tumultet. Frånvaron av kriskonsulter är ändå förvånande. 

Den tidigare finansministern Anders Borg gick öppet ut på Facebook om att han skulle söka hjälp efter skandalfesten i skärgården 2017. Han har sedan dess gjort full comeback i näringslivet. 

Amazonutredningen

Svaret på gåtan kring vem som mördade statsministern Olof Palme är hetare än på länge. Senare i år är det upp till åklagarna att antingen åtala eller lägga ned förundersökningen. 

Techsverige har sin egen privatspanare i Pricerunners vd Nicklas Storåkers. Han följer frenetiskt alla spår kring Amazons intåg i Sverige. Han letar fram jobbannonser, pratar med e-handlare – och bilade med sajten Breakit till Eskilstuna för att leta efter ett lager. ”Det är lite som Palmeutredningen, många indicier men inga hårda bevis”, säger han till Di Digital.

Nicklas Storåkers tror dock att det kommer att ta tid för Amazon att ta betydande andelar då svenska e-handlare redan ligger så pass bra till. Pär Svärdson med sitt Apotea står redan för på dagen-leveranser och kan liknas till Sveriges egen Jeff Bezos

Redan för tjugo år var Amazongrundaren på charmoffensiv i Sverige. Pär Svärdson tog då tillfället i akt och försökte sälja sin dåvarande skapelse Adlibris till Bezos. Efter ett samtal ska intresset ha väckts, men turbulensen kring it-bubblan ska ha spräckt affären. Annars kanske vi redan hade haft Amazon på svensk mark sedan decennier.

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera