Hoppa till innehållet

Epicenter tar klivet över Atlanten - ska hjälpa startups expandera

Det hajpade svenska innovationshuset Epicenter och Svensk-amerikanska handelskammaren etablerar en fysisk mötesplats i New York. Målsättningen är att öka intresset för Sverige bland amerikanska investerare, entreprenörer och företag.

Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren, och Patrick Mesterton, vd på Epicenter.
Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren, och Patrick Mesterton, vd på Epicenter.

Nu inleder innovationshuset Epicenter ett samarbete med Svensk-amerikanska handelskammaren i New York. Tillsammans öppnar de en fysisk mötesplats i en skyskrapa på centrala Manhattan. Det ska fungera som en språngbräda för svenska företag in till den jättelika marknaden på andra sidan Atlanten.

Projektet kallas för "Gateway X Epicenter" och lokalerna kommer att slå upp portarna i september 2018. 

”Vi ser att många svenska tillväxtföretag som kommer till USA har en förmåga att tappa bort sig lite till en början. Då kan vi bidra med råd och stöd och peka dem i rätt riktning”, säger Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren.

Enligt Svensk-amerikanska handelskammaren finns det ett skriande behov av en plats där företag och entreprenörer från de båda länderna kan mötas, bekanta sig och så småningom göra affärer.

”Vi fungerar redan som en naturlig mötesplats för de stora svenska företagen, till exempel Volvo, Sandvik och Skanska. Nu hoppas vi att de ska kunna samarbeta ännu närmare med startupsektorn, genom synergieffekter och korsbefruktning”‚ säger Anna Throne-Holst.

Många av jättarna i det svenska näringslivet väljer nu att stötta initiativet finansiellt, uppger parterna. 

Läs mer: Larmet: Techbolagen får inte plats i Stockholm

I lokalen kommer det bland annat att anordnas matchmakingdagar och kompetensutveckling, men den ska även inhysa ett innovationslabb och ett hundratal flexibla arbetsplatser.

”Ett av de mest värdebyggande stegen i ett företags resa är att etablera sig internationellt. Vi tror att vi kan öka deras tillväxtmöjligheter genom att erbjuda en dörröppnare i form av en fysisk mötesplats. Det kan också bli en språngbräda för amerikanska företag som vanligtvis är väldigt svåra att få över till Europa”, säger Patrick Mesterton, vd på Epicenter.

Etableringen syftar också till att locka ännu fler amerikanska riskkapitalister till svenska bolag.

”Svenska 'scale-ups' är jämförelsevis väldigt prisvärda att investera i jämfört med sina amerikanska motsvarigheter”, säger Anna Throne-Holst. 

Epicenter har i dagsläget runt 400 medlemsföretag som nu får tillgång till en plattform på den amerikanska östkusten. Bägge parterna understryker samtidigt att New York håller på att komma ikapp Silicon Valley som hetaste regionen för techbolag i USA.

Vad är den övergripande visionen?

”Det stora målet är att hjälpa svenska bolag till kraftigare och snabbare tillväxt. Då kan det handla om fysisk etablering i USA, försäljning på marknaden, anskaffning av kapital, eller andra former av samarbeten. Vi ska bli en destination som knyter samman de båda ekosystemen, slussar affärer och hjälper till med rekrytering”, säger Patrick Mesterton.

Nyligen kunde Di Digital rapportera att Epicenter även är i full färd med att göra sin första internationella etablering i Nederländernas huvudstad Amsterdam.

Läs mer: Populära svenska techhubben expanderar utomlands 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera