Annons

Larmet: Tech-bolagen får inte plats

Epicenter i Stockholm tar nu sitt koncept till utlandet.
Epicenter i Stockholm tar nu sitt koncept till utlandet. Foto: Jesper Frisk
Allt fler företag ser bristen på kontor som det allvarligaste hotet mot tillväxten. ”Verksamhet vi skulle kunna bygga i Stockholm måste vi lägga på annan ort”, säger Star Stables vd Johan Sjöberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Trångt, dyrt och fullt. Det är företagares betyg av Stockholm gällande stadens kontor. 

Enligt en ny rapport från Stockholms Handelskammare, där 200 företagare på centrala adresser intervjuats, är läget akut för företag som blir större. Företagen får helt enkelt inte plats.

”En tredjedel säger tydligt att bristen redan är begränsande för verksamheten. Det tycker vi är allarmerade”, säger Daniella Waldfogel som är näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Läs mer: Miljonsatsning på gratis arbetsplatser för startups

Det trånga läget riskerar att få flera negativa konsekvenser som kan leda till att Stockholm förlorar sin ledande position inom innovation och tech, enligt rapporten. Företag undviker att växa, de tvingas flytta och det kan avskräcka internationella företag från att etablera sig i staden. 

”Sthlm är en väldigt intressant tech-stad. Vi har enorm kunskap inom området och har ett driv inom innovation. Det är något vi måste värna om. Risken är att företag flyttar till exempelvis Berlin eller Amsterdam där plats finns och hyrersnivåerna är lägre”, säger Daniella Waldfogel.

Men redan nu får trångboddheten konsekvenser för företagen.

”Uppemot en tiondel av företagen säger att de avstått från att rekrytera på grund av de fysiska begränsningar som finns. Samtidigt säger nio av tio företag att det centrala läget är viktigt för att kunna rekrytera kompetens. Läget är en viktig faktor”, säger Daniella Waldfogel.

Läs mer: Fastighetsjätten satsar på "Airbnb för kontor" 

Spelstudion Star Stable flyttade till nya lokaler i Stockholm vid nyårsskiftet. Men redan nu måste man flytta till nyare lokaler eftersom företaget växer och kommer öka personalstyrkan på dagens 104 anställda med 20 till 30 procent i år.

”Tillgången på bra lokaler för vår typ av verksamhet styr hur vi organiserar oss. Hittar vi inte lämpliga lokaler av korrekt storlek som passar våra syften så måste vi fundera på vart vi outsourcear delar av vår verksamhet. Inte kärnverksamheten men mycket verksamhet vi skulle kunna bygga i Stockholm måste vi lägga på annan ort”, säger Johan Sjöberg som är vd på företaget.

Även app-bolaget Fishbrain, som i dag sitter i techhubben Epicenter i centrala Stockholm, står inför utmaningar. Företaget är i dag 35 anställda men räknar med att växa till 60 under året. Det innebär att lokalerna blir för små och nu letar man nytt med ljus och lykta.

”Den största utmaningen är att fastighetsägarna är traditionella i sin tanke om att man som bolag måste binda sig i tre till fem år. I vår värld är tre år en evighet, det händer hur mycket som helst under den perioden. Vi har inte råd att dimensionera inför att vi kanske är 80 personer om tre år”, säger Sara Bjelkstam som är operativ chef på företaget.

Det är framför allt bostadssituationen som varit på agendan när byggandet i Stockholm diskuterats. Kontorsfrågan har hamnat i skymundan, vilket lett till att politiker inte tagit sitt ansvar, menar Daniella Waldfogel på Stockholms Handelskammare.

”Det ensidiga fokuset på bostäder har gjort att vi glömt bort eller prioriterat ner diskussionen om kontor och tillväxt. Företagen måste ju sitta någonstans och frågan måste upp på agendan, politiker måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt”, säger hon.

Hur bråttom är det att något görs?

”Väldigt bråttom. På tre års sikt säger en tredjedel av  företagen vi pratat med att de vill växla upp och bli större. Då kommer man behöva ta fler rum i anspråk eller så får man helt enkelt flytta. Det kan gå fort för Stockholm att förlora sin ledande position.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer