Annons

EU-domstolen kan pröva om Facebooks dataöverföring är olaglig

Facebook ser ut att stå inför en ny kris. Den här gången i Europa.
Facebook ser ut att stå inför en ny kris. Den här gången i Europa. Foto: Carolyn Kaster
Högsta domstolen i Irland vill nu att EU-domstolen prövar om Facebooks överföring av användardata över Atlanten är olaglig. I värsta fall kan dataöverföringen stoppas helt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook genomgår en rejäl kris efter avslöjandena om att företaget läckt användaruppgifter om 87 miljoner användare. Skandalen kring analysföretaget Cambridge Analytica, som anställdes av Donald Trump under presidentvalskampanjen, har lett till att företagets grundare och vd Mark Zuckerberg grillats av USA:s politiker i sammanlagt tio timmar.

Läs mer: Zuckerberg bad om ursäkt – igen

Nu kan företaget stå inför en ny stor kris, den här gången i Europa. Anledningen är ett fall där Irlands högsta domstol vill att EU-domstolen prövar om Facebooks överföring av användardata från europeiska servrar till amerikanska är olaglig, rapporterar Reuters. 

Under torsdagen skickades ansökan till EU-domstolen. Bakgrunden är ett fall där den Österrikiske aktivisten och juristen Max Schrems ifrågasatte om metoderna som Facebook använder för att lagra data i USA bryter mot EU:s lagar om datalagring. 

EU-domstolen har tidigare sagt att europeiska användares data bara får överföras till länder som har lika hög standard på dataskyddet som EU. Men efter avslöjandena 2013 där visselblåsaren Edward Snowden visade att data lämnats ut till övervakningsmyndigheten NSA, har det väckts frågor om data från Europa är lika säker i USA som på hemmaplan.

Om det visar sig att USA:s lagar är slappare än EU:s, kan Facebooks dataöverföring från Europa till USA vara olaglig och därmed måste stoppas eller ändras.

Läs mer: Krisexperten om Zuckerberg: "Såg ut att gå på ångestdämpande"

Facebook har tidigare sagt att det här fallet kan leda till ett totalstopp för överföring av data mellan EU och USA och att det skulle få förödande effekter på den Europeiska ekonomin.

Beslutet från EU-domstolen väntas komma i oktober 2019.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer