Annons

Facebook kan pausa Libra

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Bilden har inget med gårdagens utfrågning att göra.
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Bilden har inget med gårdagens utfrågning att göra. Foto: Andrew Harnik/AP
Under en sex timmar lång utfrågning i kongressen grillades Mark Zuckerberg med kritiska frågor om kryptovalutans planer. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har stormat mer eller mindre konstant kring kryptovalutan Libra, sedan Facebook avslöjade sitt nya giv i somras. 

Centralbankernas samarbetsorgan, BIS, var till exempel tidiga ut med kritik i samband med att kryptovalutan kungjordes officiellt. Bland annat sade de att kryptovalutor utfärdade av teknikjättar kan hota konkurrensen, den finansiella stabiliteten och den sociala välfärden.

Likaså väcker Libra rekationer på hemmaplan. Federal Reserves ordförande Jerome Powell har påpekat att det föreligger flera allvarliga problem med hänsyn till integritet, penningtvätt, konsumentskydd och ekonomisk stabilitet i samband med Libra. 

Med anledning av de många frågorna kring kryptovalutan deltog Facebooks vd Mark Zuckerberg under gårdagen i en utfrågning i den amerikanska kongressen.  

Läs mer: Efter kritiken: Facebook kan ändra upplägg för Libra 

Där fick han under sex timmar svara på kritiska frågor om hans syn på kryptovalutan, integritet, kryptering och att vara vd för en techjätte. 

Under utfrågningen fick Mark Zuckerberg försvara kryptovalutan gång på gång. Vad gäller ett eventuellt stopp för Libra är han tydlig – det kan komma att gynna Kina. 

”Kina går snabbt framåt med lanseringen av en liknande idé kommande månader. Libra kommer att backas till största delen av dollar och jag tror att det kommer att öka Amerikas finansiella ledarskap runt om i världen, liksom våra demokratiska värderingar”, sade han.

Facebook har tidigare kommunicerat att man vill lansera valutan redan nästa år, men under utfrågningen indikerade techjättens vd att de kan pausa planera i väntan på att kongressen bestämmer sig för hur de vill reglera en sådan digital valuta. 

Nyligen skrev Financial Times att Facebook ser ut att missa målet om att lansera Libra under 2020. 

Läs mer: Facebook missar målet att lansera kryptovaluta nästa år 

Facebook har tidigare sagt att Libra inte kommer att lanseras någonstans i världen innan man försäkrat regelefterlevnad i Europa och USA. 

Men det är inte bara de regleringar som stoppar Libra. Den senaste tidens nyheter kring kryptovalutan har bland annat präglats av flera partners som valt att lämna projektet. Det betyder att Facebook tappat finansiering på flera hundra miljoner kronor. 

Bland annat rör det sig om betaljättarna Visa, Mastercard och Paypal som klippt banden med Facebooks kryptovaluta. Oron för att valutan kan användas för penningtvätt ses som en av anledningarna bakom avhoppen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer