Hoppa till innehållet

Flygande taxi trotsar oron och tar in 2,5 miljarder – Zennströms bolag investerar

Tyska Lilium har utvecklat en eldriven flygande taxi som ska vara i bruk 2025. Nu trotsar den futuristiska affärsidén marknadsoron och tar in 2,5 miljarder kronor i riskkapital. Svenske Niklas Zennströms bolag Atomico är en av investerarna.

Skype-miljardären Niklas Zennström har grundat Atomico, som investerar i det tyska bolaget Lilium och deras eldrivna flygtaxi.
Skype-miljardären Niklas Zennström har grundat Atomico, som investerar i det tyska bolaget Lilium och deras eldrivna flygtaxi.Foto: Joey Abrait och press.

Världens börser har rasat i spåren av coronautbrottet. Men än så länge ser värderingsraset inte ut att ha drabbat den privata tekniksektorn i Europa.

Det tyska bolaget Lilium, som utvecklar ett eldrivet flygplan med plats för fem personer, tar nämligen in motsvarande 2,5 miljarder kronor i nytt kapital.

Di Digital intervjuade Liliums kommersiella chef Remo Gerber i november i fjol.

”Under 2025 kommer vi att finnas på flera marknader i meningsfull skala, det vill säga med fler än bara enstaka plan”, sa han.

Läs mer: Deras flygtaxi i luften inom fem år: ”Ska inte bli någon lyxprodukt” 

I kapitalrundan deltog bland andra teknikkonglomeratet Tencent och det London-baserade riskkapitalbolaget Atomico, som har grundats av den svenske Skype-miljardären Niklas Zennström.

Coronautbrottet ser dock ut att ha fått viss påverkan på affären. Inga nya investerare deltog i nyemissionen utan enbart existerande ägare, och enligt sajten Techcrunch ska Lilium först ha siktat på att ta in ett dubbelt så stort belopp på 5 miljarder kronor.

Pengarna ska finansiera en utbyggnad av Liliums tillverkning i München, en stad som annars är mest känt för att vara ett mekka för bilindustrin. Redan i dag arbetar över 400 personer på företaget.

Läs mer: Kinesiska teknikjätten Tencent gör 133 miljarder i vinst: ”Corona har ingen betydande påverkan”

Liliums farkost ska kunna färdas 30 mil på bara en timme, med hjälp av en full laddning av batteriet, vilket innebär en topphastighet på ungefär 300 km/h. Det eldrivna fordonet svävar som en drönare eller helikopter när den lyfter eller landar, men övergår däremellan till att flyga horisontellt som ett vanligt flygplan. 

Bolaget kommer inte att sälja flygplanen till privatpersoner, utan själva driva en egen tjänst där resenärer kan boka en resa genom bolagets app. Lilium menar att en resa mellan New Yorks innerstad och flygplatsen JFK i framtiden skulle kosta runt 63 euro.

”Det ska inte bli någon lyxprodukt för rika människor, som alla andra sitter på marken och stirrar på i frustration. Utan det är en lösning för massmarknaden”, sa Remo Gerber till Di Digital i november 2019.

I början av denna månad drabbades dock Lilium av ett stort bakslag när deras första prototyp, lanserad i maj i fjol, började brinna under ett underhållsarbete. Sedan dess har bolaget tagit fram en ny modell, som klarade sig oskadd ur eldsvådan. Men fram tills dess att orsaken till olyckan är fastlagd genomför bolaget inga testflygningar alls.

Läs mer: Niklas Zennström är en av Sveriges 44 techmiljardärer 2019 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera