Annons

Studie: Bitcoin för 350 miljarder kronor är på vift

Har du tappat bort dina bitcoin? I sådana fall är du inte ensam. Bitcoins värda så mycket som 350 miljarder kronor kan ha gått förlorade genom årens lopp, enligt en ny studie.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

År 2140 är alla bitcoin "utgrävda" och 21 miljoner stycken ska då finnas i omlopp. Men uppemot 3,79 miljoner bitcoin, eller drygt 20 procent av alla befintliga enheter av kryptovalutan, kan redan ha gått förlorade utan möjlighet att återhämtas. Det är åtminstone slutsatsen i en studie som Fortune refererar till.

Eftersom bitcoin-kursen har gått över 11 000 dollar innebär det att motsvarande omkring 350 miljarder kronor kan ha gått förlorade.

Läs även: Bitcoin slår nya rekord: "Ingen vet värdet" 

Studien är gjord av Chainanalysis, ett bolag som studerar blockkedjan, där alla bitcoin-transaktioner finns registrerade. 

Bolaget har inte i detalj avslöjat sin metodik, men menar att de har studerat bitcoin-utbudet baserat på ålder och transaktionsaktivitet.

Ett stort antagande i studien är att de 1,04 miljoner bitcoins som tillhör Satoshi Nakamoto, bitcoins mytiska skapare, har gått förlorade.

Bolagets lägre estimat är att 2,78 miljoner bitcoin har gått förlorade. Båda estimaten utesluter bitcoins som har stulits eller hackats, eftersom dessa ändå är i cirkulation, menar bolaget.

Den stora majoriteten av alla förlorade bitcoin grävdes fram tidigt i kryptovalutans historia, 2009 till 2010, enligt Chainanalysis.

Flera historier om personer som påstår sig ha råkat radera eller slänga bitcoin har dykt upp genom årens lopp. Ett av de mest kända fallen kommer från Storbritannien. James Howell påstår att han skaffade 7 500 bitcoin-enheter redan 2009, men att han 2013 slängde hårddisken där kryptovalutan var lagrad. Med dagens bitcoinvärde på drygt 91 000 kronor per enhet skulle Howells samling i dag vara värd knappt 700 miljoner kronor.

En annan som har tappat bort bitcoin, eller åtminstone en del av en bitcoin, är Teslas grundare Elon Musk. Det är något som han nyligen berättade om på Twitter, samtidigt som han förnekade att han var bitcoins skapare Satoshi Nakamoto.

Läs även: Rusning efter kryptokatter saktar ned bitcoin-utmanaren 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer