Annons

Rusning efter kryptokatter saktar ned bitcoin-utmanaren

I spelet Cryptokitties kan man avla, köpa och sälja digitala kattdjur.
I spelet Cryptokitties kan man avla, köpa och sälja digitala kattdjur.
Spelet Cryptokitties enorma popularitet sätter press på bitcoin-utmanaren Ethereums blockkedja. Fler än 20 000 digitala katter har sålts. Det har lett till eftersläpningar och skulle kunna göra valutan dyrare att handla med.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett kattspel har tagit kryptovärlden med storm. Cryptokitties, som har utvecklats av den amerikansk-kanadensiska studion Axiomzen, låter användarna avla, köpa och sälja digitala katter med hjälp av ether, som är den näst största kryptovalutan efter bitcoin.

Spelet som gjorde debut 28 november är nu det mest populära smarta kontraktet på plattformen Ethereum, enligt Bloomberg.

Det hela har gått så långt att Cryptokitties nu utgör mer än 10 procent av aktiviteten hos Ethereum och enligt bitcoinhandlaren Josh Olszwicz, som citeras av sajten Business Insider, skapar det stora problem hos blockkedjan.

"Det orsakar en eftersläpning i transaktionerna", säger han till sajten.

Enligt Bloomberg leder spelet till längre transaktionstider för alla som använder blockkedjan. Dessutom skulle spelets popularitet kunna påverka transaktionskostnaden för kryptovalutan eftersom avgifterna bygger på efterfrågan, noterar sajten.

Läs även: Experten om nya kryptoinvesteringar: "Nu är det vilda västern"

Varje katt har en unik identitet som registreras i blockkedjan. Hittills har fler än 20 000 digitala katter blivit sålda och vissa kattdjur utlagda till försäljning kostar mer än 50 ether. Det innebär att en katt kan ha ett pris som motsvarar knappt 200 000 kronor. Snittpriset för en katt är dock strax över 100 dollar, eller motsvarande drygt 800 kronor.

Precis som bitcoin har ether firat kurstriumfer i år. En ether-enhet kostade drygt 60 kronor, vid början av 2017.

På tisdagen stod valutan i över 467 dollar, eller omkring 3 800 kronor.

Läs mer: Ethereum-grundaren: Det är klart det finns spekulanter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer