Annons

Första svenska covid-19-testet klart: ”Vi kan testa 10 000 i veckan”

Anne Kihlgren är grundare och vd för Dynamic Code som tagit fram det första svenska covid-19-testet.
Anne Kihlgren är grundare och vd för Dynamic Code som tagit fram det första svenska covid-19-testet.
Covid-19-tester är en bristvara och har importerats från bland annat Kina. Nu kommer det första svenska testet – och det i stor skala. ”Vi kan själva analysera minst 10 000 prov i veckan”, säger Anne Kihlgren från Dynamic Code som ligger bakom testet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Testerna som ofta görs i dag är av typen reagens-kit, till skillnad från egna laboratorietester. Det vill säga mer halvfabrikat och utan kontroll på kvalitet, enligt Anne Kihlgren.

Men Dynamic Code har jobbat i det tysta i nästan fyra månader med sitt test – som nu är redo för bred utrullning.

”Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer eftersom vi är en officiell partner. Så till en början skickas testerna till prioriterade riskgrupper. Mycket sjukvårdspersonal, till exempel”, säger Anne Kihlgren.

Läs mer: Spotifys anställda ska coronatestas – i unikt pilotprojekt

Under maj månad blev de klara med sin helhetslösning, vilket innefattar lab, provtagningskit och den befintliga plattformen för att hantera provsvar och logistik.

”Det bygger på vår standardlösning vilket innebär att man tar provet själv i sitt hem, precis som med våra tester för till exempel halsfluss eller könssjukdomar”, säger hon.

Just covid-19 testas i svalg och näsborrar med bomullspinnar.

Hon är dock noga med att poängtera att testet inte är ett så kallat antikroppstest, vilka blivit populära att ta.

”Det här testet visar om du har viruset i kroppen”, säger hon och tillägger att de antikroppstester som ska visa om du haft viruset tidigare fortfarande är för osäkra.

”Vi tittar också på sådana tester just nu. Men det är väldigt mycket en medicinsk fråga och vi behöver låta forskningen ta sin tid. För vad betyder ditt svar på ett sådant test?”, frågar hon sig.

De flesta hoppas förmodligen på att antikropparna ska visa på viss immunitet?

”Jag förstår det och att man vill gå tillbaka och kunna träffa sina äldre. Men det finns en risk att man vaggas in i en falsk trygghet och det är inte bra.”

Läs mer: DNA-forskaren tar in 60 miljoner till sina infektionstester på distans

I Dynamic Codes fall är hon noga med att ha full kontroll på analyskvaliteten.

”Självprovtagning skapar inte några undanträngningseffekter i vården heller. Jag kan bara spekulera, men jag skulle tro att den här typen av tester kommer kunna göras tillgängliga för den breda allmänheten inom en överskådlig framtid”, säger hon och poängterar att det är något som i sådana fall sker med stöd från Folkhälsomyndigheten.

Dynamic code värderas efter en nyemission tidigare i år till 260 miljoner kronor. Bolaget tog in 47,6 miljoner i en runda i februari från bland annat investerarna Gustaf Ramel, Thord Wilkne, riskkapitalbolaget Backing Minds och Erik Fällström.

Enligt egen utsago nådde bolaget i slutet av 2019 en försäljningstakt som motsvarar 30 Mkr på årsbasis. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer