Hoppa till innehållet

Första svenska covid-19-testet klart: ”Vi kan testa 10 000 i veckan”

Covid-19-tester är en bristvara och har importerats från bland annat Kina. Nu kommer det första svenska testet – och det i stor skala. ”Vi kan själva analysera minst 10 000 prov i veckan”, säger Anne Kihlgren från Dynamic Code som ligger bakom testet.

Anne Kihlgren är grundare och vd för Dynamic Code som tagit fram det första svenska covid-19-testet.
Anne Kihlgren är grundare och vd för Dynamic Code som tagit fram det första svenska covid-19-testet.

Testerna som ofta görs i dag är av typen reagens-kit, till skillnad från egna laboratorietester. Det vill säga mer halvfabrikat och utan kontroll på kvalitet, enligt Anne Kihlgren.

Men Dynamic Code har jobbat i det tysta i nästan fyra månader med sitt test – som nu är redo för bred utrullning.

”Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer eftersom vi är en officiell partner. Så till en början skickas testerna till prioriterade riskgrupper. Mycket sjukvårdspersonal, till exempel”, säger Anne Kihlgren.

Läs mer: Spotifys anställda ska coronatestas – i unikt pilotprojekt

Under maj månad blev de klara med sin helhetslösning, vilket innefattar lab, provtagningskit och den befintliga plattformen för att hantera provsvar och logistik.

”Det bygger på vår standardlösning vilket innebär att man tar provet själv i sitt hem, precis som med våra tester för till exempel halsfluss eller könssjukdomar”, säger hon.

Just covid-19 testas i svalg och näsborrar med bomullspinnar.

Hon är dock noga med att poängtera att testet inte är ett så kallat antikroppstest, vilka blivit populära att ta.

”Det här testet visar om du har viruset i kroppen”, säger hon och tillägger att de antikroppstester som ska visa om du haft viruset tidigare fortfarande är för osäkra.

”Vi tittar också på sådana tester just nu. Men det är väldigt mycket en medicinsk fråga och vi behöver låta forskningen ta sin tid. För vad betyder ditt svar på ett sådant test?”, frågar hon sig.

De flesta hoppas förmodligen på att antikropparna ska visa på viss immunitet?

”Jag förstår det och att man vill gå tillbaka och kunna träffa sina äldre. Men det finns en risk att man vaggas in i en falsk trygghet och det är inte bra.”

Läs mer: DNA-forskaren tar in 60 miljoner till sina infektionstester på distans

I Dynamic Codes fall är hon noga med att ha full kontroll på analyskvaliteten.

”Självprovtagning skapar inte några undanträngningseffekter i vården heller. Jag kan bara spekulera, men jag skulle tro att den här typen av tester kommer kunna göras tillgängliga för den breda allmänheten inom en överskådlig framtid”, säger hon och poängterar att det är något som i sådana fall sker med stöd från Folkhälsomyndigheten.

Dynamic code värderas efter en nyemission tidigare i år till 260 miljoner kronor. Bolaget tog in 47,6 miljoner i en runda i februari från bland annat investerarna Gustaf Ramel, Thord Wilkne, riskkapitalbolaget Backing Minds och Erik Fällström.

Enligt egen utsago nådde bolaget i slutet av 2019 en försäljningstakt som motsvarar 30 Mkr på årsbasis. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera