Hoppa till innehållet

Framtidsarkitekten: ”Mellanchefer kommer inte längre behövas”

I en tid då de flesta fokuserar på att använda tekniska lösningar för att göra städer smarta fokuserar några på att förvandla samhällskontraktet i stort. En av dem är arkitekten Indy Johar.

Indy Johar, medgrundaren av London-baserade Project 00, besökte Sverige under Almedalsveckan för att prata om framtidens utmaningar.
Indy Johar, medgrundaren av London-baserade Project 00, besökte Sverige under Almedalsveckan för att prata om framtidens utmaningar.Foto: Mimi Billing

I den numera trendiga förorten Hackney i London har project 00 sitt huvudkontor. Det kan beskrivas som spindeln i ett nät av arkitekter, programmerare, designers, ekonomer och stadsutvecklare som vill hjälpa till att skapa framtidens samhälle. 

En av personerna bakom project 00 är Indy Johar, arkitekt och grundare av flera nätverk för entreprenörer som arbetar med social förändring. Med den senaste tidens digitala utveckling tror han att vi står inför en av vår tids största förändringar.

”Jag tror att den förändring vi står inför kan liknas vid den industriella revolutionen. Man pratar ofta om maskiner när man pratar om den men den ledde till att vi omstrukturerade våra institutioner”, säger han och fortsätter: 

”Vi kommer att behöva vrida fokus från arbetskraft till att upptäcka nytt. I den framtiden kommer vi behöva tänka på hur vi demokratiserar inte bara produktionen utan även hur vi skapar nya värden. När maskin till maskin-ekonomin blir en större del av vår ekonomi måste vi börja fundera på hur vi ska decentralisera och distribuera rikedomarna på ett sätt som vi aldrig har gjort förut.”

Med den automatisering som sker i tillverkningen pratar man ofta om hur de mest okvalificerade jobben kommer att försvinna. Men enligt Indy Johar är det inte den gruppen som kommer att se den största förändringen, i alla fall inte i väst.

”Vad människor snarare borde oroa sig för är en framtid när vi inte längre behöver alla chefer och administratörer, de rollerna kommer inte längre vara nödvändiga. Automationen kommer att förstöra mellanchefssegmentet”, säger han.

”Om man tittar på lönerna för medelklassen så har de stagnerat eller fallit. Det är ett första tecken.”

Läs även: AI-experten Nell Watson: Din framtida chef kan vara en robot 

Som ett exempel tar han tar upp den holländska vårdgivaren Buurtzorg, som även har verksamhet i Sverige där det går under namnet Grannvård. Med hjälp av en platt organisation och digitala hjälpmedel kan bolagets över 14 000 sköterskor utföra sitt arbete med endast ett 50-tal personer på huvudkontoret. Indy Johar lyfter även fall där banker, som indiska Infosys och Deutsche Bank, har varnat för att hälften av alla anställda kan få gå på grund av automation.

”Det här är perfekta exempel på 'post managerial economy'. Vi ser en omstrukturering hos medelklassen som vi aldrig sett tidigare. Innan vi kan hitta ett sätt att förändra vår ekonomi måste vi inse att människor inte längre kan ses som arbetskraft. Vi behöver inte längre arbetskraft, vi behöver innovation”, säger han.

Hur denna transformation av samhället ska se ut är något som Indy Johar har arbetat med de senaste tre åren på Dark Matter Laboratories, som är ett projekten under 00-taket. Där har man det minst sagt obskyra uppdraget att designa infrastrukturen för framtidens institutioner på stadsnivå. 

Och när han börjar prata om lösningar blir det svårt att hänga med i Indy Johars tankebanor. Vad som ingår i uppdraget är att hitta sätt att ändra myndigheternas hela infrastruktur, beslut och regelverk, så att även dessa ska automatiseras.

”Vi pratar om smarta regelverk med realtidsbeslut”, säger han.

Läs även: Elon Musk: ”Det är den största risken civilisationen står inför” 

Han ger ett exempel på hur man skulle, med hjälp av algoritmer, kunna införa differentierade villaskatter beroende på mer än antal kvadratmeter och kommun. Det kan handla om kvarteret, utsikten och hur värdet på bostäderna på gatan har förändrats. 

”Den här typen av lösningar har man inte kunnat göra tidigare eftersom administrationskostnaderna skulle bli för höga. Nu finns den möjligheten”, säger han.

Hur sådana lösningar skulle lösa problemet med ökade samhällsklyftor och en medelklass utan arbetsuppgifter verkar inte helt klart men en sak är han säker på:

”Just nu är vi begränsade av arbetsbeskrivningar, för du har mer att erbjuda än din arbetsbeskrivning, eller hur? Tror vi verkligen att vi har utnyttjat potentialen av alla i det här rummet för vad de kan åstadkomma? Det här är en institutionell utmaning för hur vi bygger vårt framtida samhälle.”

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera