Annons

Från könssjukdomar till coronatester – så vände utmanaren förlust till mångmiljonvinst

Louise Nylén är vd för Dynamic Code.
Louise Nylén är vd för Dynamic Code. Foto: Pressbild/Jesper Frisk
Dynamic Code har sett en raketartad utveckling under coronapandemin. Under 2020 ökade diagnos- och hälsotestsbolaget omsättningen med över 1 400 procent till 278 miljoner kronor, från 18 miljoner föregående år. Samtidigt landade vinstmarginalen kring 50 procent. ”Vi fick jobba extremt hårt,” säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett avtal med Folkhälsomyndigheten står för merparten av ökningen och utgör 246 miljoner kronor av den totala omsättningen. Intäkterna som avtalet genererat har skapat möjligheter framåt för produktutveckling, expansion och internationalisering, uppger bolaget.

Dynamic Code lyckades under 2020 också vända en förlust på 19 Mkr för 2019 till ett positivt rörelseresultat om hela 139 Mkr, vilket innebär en vinstmarginal på 50 procent.

”Det var ett år då vi fick jobba extremt hårt och agera och leverera i en väldigt hög takt för att kunna möta det behov av testning som eskalerade under andra halvåret”, säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code, i ett uttalande.

Pandemin har påskyndat digitaliseringen av vården och Dynamic Codes egenutvecklade PCR-test för covid-19 blev en del av den nationella storskaliga testningen under överseende av Folkhälsomyndigheten. 

Bolaget har under delar av året stått för 10–15 procent av Sveriges totala testkapacitet vad gäller covid-19. I dagsläget har Dynamic Code kapacitet att utföra 50 000 PCR-analyser i veckan åt Folkhälsomyndigheten.

Trots stort fokus på att hantera tester för covid-19 kunde Dynamic Code också växa sin kärnaffär med 70 procent. Några exempel på produkter som vuxit under året är självprovtagningskit för klamydia, bakteriell vaginos, hud- och nagelsvamp och halsfluss. 

I takt med att pandemin avtar kommer Dynamic Code att fokusera på sina övriga tester för precisionsdiagnostik inom primärvården och förebyggande hälsa, säger Louise Nylén. 

”Digitaliseringen av vården har tagit stora kliv fram under året. Många diagnoser kräver ett säkert testsvar för att kunna ställas och det kan vi erbjuda utan att man behöver utföra ett fysiskt besök.”

Läs också: Covidtestbolaget gör topprekryteringar – två chefer lämnar bolaget 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer