Annons

Google investerar i kontroversiell elscooter

Alphabet ger sig in på den allt hetare elscooterbranschen genom en investering i startupbolaget Lime. Samtidigt är hotas marknaden av förbud. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techjätten Googles moderbolag Alphabet investerar i elscooterstartupen Lime i en runda värd 300 miljoner dollar,  motsvarande närmare 2,3 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times och hänvisar till källor. 

Utöver att investera direkt i elscooterbolaget, deltar Alphabet även i rundan genom sitt riskkapitalbolag GV, tidigare Google Ventures.

Rundan värderar Lime till cirka 800 miljoner dollar före emissionen, motsvarande knappt 7,2 miljarder kronor, skriver Financial Times.

Ingen av aktörerna har kommenterat uppgifterna.

Läs mer: Kontroversiell scooter får miljardvärdering 

De elektriska scootrarna har blivit ett populärt hyrfordon i USA och en rad bolag tävlar nu om att bli den ledande aktören på marknaden. Tjänsten fungerar så att cyklarna hyrs ut via en app för ett par dollar per resa och kan nå en hastighet på 25km/h.

I slutet av maj värderades Limes storkonkurrent Bird till 9 miljarder kronor när bolaget tog in 1,3 miljarder kronor i nytt kapital. Samtidigt planerar även taxitjänsten Uber att lansera en tjänst för elcyklar, Jump, i Europa.

Läs mer: Miljardvärderade scootern kommer till Europa 

Hittills har de elektriska scootrarna bara funnits tillgängliga för uthyrning i amerikanska städer, men i slutet av juni meddelade Lime att bolaget lanserar sin hyrtjänst i Paris. Bolaget blir därmed först ut på den europeiska marknaden.

Samtidigt som elscooterns popularitet växer, väcker transportmedlet även ilska. Protester mot att cyklarna dominerar vägar och stadsmiljöer har lett till förbud i bland annat staden San Fransisco i Kalifornien.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer