Hoppa till innehållet

Guldregn mitt i coronakrisen: Bolag tar in 30 miljoner kronor

Mitt i coronakrisen satsar Standout Capital på den digitala kundtjänsten Kundo. Pengarna ska bland annat finansiera en expansion till nya marknader. ”Som bolag känns det vältajmat”, säger vd:n Rasmus Kjellman. 

Rasmus Kjellman är vd på Kundo. Till höger står Christine Ahlstrand, Growth Investor på Standout Capital.
Rasmus Kjellman är vd på Kundo. Till höger står Christine Ahlstrand, Growth Investor på Standout Capital.Foto: Press

Kundhantering genom en molntjänst som samlar funktioner som mejl, forum, chattfunktion och sociala medier under ett och samma tak. Så kan det svenska företaget Kundos affärsidé sammanfattas. 

Bolaget grundades 2009 av Björn Lilja, Emil Stenström, Jonatan Larsson samt David Billskog och har i dag växt till 45 anställda med kontor i både Stockholm och Oslo. Bland kunderna finns svenska storföretag som SVT, Arla och Apoteket. 

Under 2018 tog Kundo in en mindre runda riskkapital på 8,5 Mkr kronor från Cloud Capital. Utöver det har tillväxten varit självfinansierad, berättar vd:n Rasmus Kjellman.

Läs mer: Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet” 

”Det har varit tanken från början. Att bygga upp en affärsmodell och produkter som skapar värde innan man tar in investerare, för att känna sig trygg i att leverera ett stort värde tillbaka”, säger han till Di Digital. 

De senaste åren vittnar om en stadig tillväxt. Enligt preliminära siffror från 2019 visade Kundo intäkter på drygt 57 miljoner kronor, och ett rörelseresultat på minus 3,4 Mkr. Det är en mer än fördubblad ökning av omsättningen, som året innan landade på 25 miljoner kronor. 

Läs även: Mårder om bolagskrisen: Tvärstopp – men här är ljusglimtarna

Nu känner sig Kundo uppenbarligen redo för nästa steg. 

I Kundos första större kapitalrunda investerar Standout Capital knappt 28 miljoner kronor genom en nyemission. Därutöver köper riskkapitalbolaget aktier från tidigare ägare till ett värde om ungefär 22 Mkr. Därmed investerar man totalt 50 Mkr i bolaget. 

Standout Capital är grundat av entreprenören Fredrik Arnander, riskkapitalveteranen Klas Hillström och investmentbankiren Erik Wästlund.

”Nu känner vi en trygghet i det värde vi levererar. Nu kan vi växla upp ytterligare”, säger Rasmus Kjellman. 

Den nya rundan värderar hela Kundo till 183 Mkr, enligt handlingar från Bolagsverket.

Vad tänker ni om tajmingen, hur är det att ta in pengar mitt i en ekonomisk kris? 

”Som bolag känns det vältajmat, så att vi står rejält rustade inför framtiden. Just nu är ju samhället lite upp och ner. Men tittar vi framåt är behovet av digital, effektiv kundservice fortsatt stort”, säger Rasmus Kjellman. 

Pengarna ska bland annat gå till att anställa fler utvecklare. Dessutom har man andra stora planer under året. 

”Vi har som strategi att vara den ledande digitala kundservice-tjänsten i Norden. I dag finns vi fysiskt i Stockholm och Oslo. Men hela norra Europa ligger runt hörnet”, säger Rasmus Kjellman. 

Planen är att gå in på minst en ny marknad under 2020. 

Hur påverkar coronavirusets spridning era expansionsplaner? 

”Det är helt enkelt för tidigt att säga. Just nu avvaktar vi. Flera länder stänger ju sina gränser just nu, då går det inte ens att åka dit. När det här lugnat ner sig ska vi göra en utvärdering och framför allt titta på hur det här påverkat ekonomin på de olika marknaderna.”

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera