Annons

Guldregn över Sony Musics artister – delar ut Spotify-vinsten

Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek. Foto: Banfa Jawla
Sony Music väljer att skänka 6,9 miljarder kronor till sina artister. Guldregnet kommer efter att skivbolagsjätten dumpat hälften av sina aktier i svenska Spotify.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den globala skivbolagsjätten Sony Music delar nu ut 750 miljoner dollar, motsvarande knappt 6,9 miljarder kronor, till sina artister. Bakgrunden är att musikjätten sålt hälften av sina aktier i Spotify under våren.

Artisterna får inte pengarna jämnt fördelat utan det kommer att variera beroende bland annat på hur deras kontrakt ser ut, rapporterar Variety.

Sony Music ägde 5,7 procent av Spotify i samband med noteringen. När streamingtjänsten lanserades 2008 fick de stora skivbolagen tillsammans köpa en femtedel av aktierna i ett sockrat erbjudande.

Läs mer: ”Absurda kontraster i Daniel Eks spelhörna” 

Börsnoteringen har även inneburit jackpott för Warner Music, som gått ett steg längre och dumpat hela sitt ägande i Spotify för uppskattningsvis 8 miljarder kronor.

Aktieförsäljningarna har utmålats som ett orosmoln för Spotify, som förlitar sig på bra relationer med skivbolagen i förhandlingarna. 

Daniel Ek förnekar dock bestämt att det skulle påverka Spotifys fortsatta möjligheter att distribuera deras musik.

“Skivbolagens ägande har aldrig påverkat förhandlingarna, eftersom det ofta är skivbolagens moderbolag som kontrollerar aktierna. Så nej, det har bara haft en marginell påverkan eftersom de är frikopplade från varandra”, sa Daniel Ek under ett besök i Stockholm i förra veckan.

Läs mer: Daniel Ek: ”Vi kan vara lönsamma i dag” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer