Annons

Guldregn över Soundcloud-grundarnas elcykelbolag

De tre grundarna bakom Dance: Christian Springub, Eric Quidenus-Wahlforss and Alexander Ljung.
De tre grundarna bakom Dance: Christian Springub, Eric Quidenus-Wahlforss and Alexander Ljung. Foto: Nils Hasenau/press.
Soundclouds grundare Alexander Ljung och Eric Quidenus-Wahlforss lockar 155 miljoner till sitt nya elcykelföretag Dance.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Endast tre månader efter lanseringen av av sin tjänst tar det Berlinbaserade elcykel-bolaget Dance in 155 miljoner kronor, eller 15 miljoner euro, i riskkapital.

Finansieringsrundan leds av det tyska riskkapitalbolaget HV Holtzbrinck Ventures som varit aktiva i 20 år, och tidigare investerat i bland annat Zalando, Delivery Hero och Flixmobility.

Bakom Dance står musiktjänsten Soundclouds två svenska grundare Alexander Ljung och Eric Quidenus-Wahlforss, samt tysken Christian Springub.

”Målet med Dance är att skapa en global rörelse baserad på ett uppkopplat community av passionerade elcykelförare, vilket i slutändan gör städer mer cykelvänliga och livliga”, säger Eric Quidenus-Wahlforss, som är bolagets vd, i en kommentar.

Alexander Ljung och Eric Quidenus-Wahlforss grundade 2007 musiktjänsten Soundcloud när de båda var studenter från KTH. Bolaget flyttade dock, kort efter starten, sitt huvudkontor till Berlin. 

Tidigare i år gick duon vidare till att starta Dance, med uthyrning av elcyklar i Berlin, vilket Di Digital rapporterade om.

Läs mer: Svenska Soundcloud-grundarna går vidare – startar elcykelbolag 

Affärsidén är att hyra ut elektriska cyklar till användare genom en app med start i Berlin, Tyskland. Kostnaden för tjänsten uppgavs vara 59 euro i månaden, motsvarande cirka 600 kronor, och ger kunden tillgång till en helt egen elcykel. Om den skulle bli stulen eller gå sönder ersätter Dance kunden med ett nytt fordon. 

”Att köpa och äga en elcykel är krångligt. Därför har vi velat skapa en friktionslös prenumerationstjänst för elcyklar, utan startkostnader och med alla kringtjänster inkluderade”, sa Eric Quidenus-Wahlforss då.

Ett antal prominenta investerare har redan då köpt in sig i affärsidén och investerade tidigare under 2020 totalt 4,4 miljoner euro, eller 45 miljoner kronor. Några exempel på delägare är den finska spelmiljardären Ilkka Paananen, som var med och grundare Supercell, och det tyska riskkapitalbolaget Blueyard.

Alexander Ljung är fortfarande styrelseordförande i Soundcloud. Men enligt Di Digitals uppskattning äger duon i dag mycket små andelar av företaget.

Läs mer: Spotify-konkurrent köper in sig i svenska Soundcloud 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer