Annons

Han ger företagen råd för hur de ska överleva robotrevolutionen

Paul Roehrig är medförfattare till ”What to do when machines do everything”.
Paul Roehrig är medförfattare till ”What to do when machines do everything”. Foto: Jonas Eng.
AI-robotar kommer inte att göra oss arbetslösa, i alla fall inte majoriteten av oss. Det anser författaren och den digitala strategichefen Paul Roehrig. Själv förlorade han sitt första jobb till en cd-spelare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På grund av utvecklingen av smarta robotar och artificiell intelligens kommer arbetsmarknaden att förändras avsevärt framöver. Åsikterna går däremot isär om vilka jobb och hur många som kommer att försvinna. Även hur bolagen ska överleva en sådan revolution.

Med det som utgångspunkt har Paul Roehrig, tillsammans med sina kollegor Malcolm Frank och Ben Pring på Cognizant, skrivit boken ”What to do when machines do everything”. Men sin titel till trots är boken inte en domedagsprofetia om robotar och artificiell intelligens utan har en närmast positiv inställning till framtiden. Det har även författaren Paul Roehrig när Di Digital träffar honom på Sturebadets konferensavdelning i Centrala Stockholm.

Många böcker om AI målar upp en dystopisk vision av en framtid där teknik ersatt mänsklig arbetskraft.

”Många böcker om AI målar upp en dystopisk vision av en framtid där teknik ersatt mänsklig arbetskraft på jobbmarknaden. Och visst, en del arbetsuppgifter kommer att automatiseras men det är bara en del av den stora bilden”, säger Paul Roehrig.

Paul Roehrig är digital strategichef på Cognizant, ett konsultbolag som ger råd till styrelser och bolagsledningar om hur man digitaliserar företagen. 

”I alla affärsmodeller ingår i dag en digital strategi. De frågor vi får handlar inte om 'om' utan snarare om hur lång tid bolagen har på sig att förändra sig och hur de ska använda robotarna i sin verksamhet”, säger Paul Roehrig.

Jag jobbade länge som musiker. Men sen blev jag ersatt av en cd-spelare

 Att bli digitaliseringsproffs var inte en självklar karriärväg. Som ung utbildade sig Paul Roehrig till journalist men valde tidigt bort den banan till förmån för ett jobb som musiker på Disney World i Florida. 

”Jag jobbade länge som musiker. Men sen blev jag ersatt av en cd-spelare”, säger han och skrattar. 

Att teknisk utveckling minskar behovet av mänsklig arbetskraft för att utföra vissa arbetsuppgifter är inte ett nytt fenomen. Tvärtom. Fenomenet har varit genomgående för flera stora paradigmskiften inom allt från jordbruk till industri. Men enligt Paul Roehrig visar historien att utveckling i stort har lett till förbättringar. 

”Se bara på den industriella revolutionen som förbättrade samhället. På samma sätt kommer AI att förädla existerande jobb men även skapa en helt ny uppsättning av kunskapsjobb inom utbildning, VR och AR samt i helt andra fält.”

Läs mer: Han spår en motreaktion mot teknisk utveckling 

Enligt honom och hans kollegor visar olika uträkningar på att cirka 12 procent av jobben kommer att försvinna. I huvudsakligen handlar det om manuella arbeten.

”Om det enda du kan är repetitiva och automatiserade jobb som att skyffla jord eller köra en snöröjare, då kommer du att få problem”, säger Paul Roehrig. 

Boken som han nu har publicerat vänder sig både till privatpersoner och företag i jakt på mer praktiska råd för hur man hanterar omställningen. 

Men vilka blir då vinnarna vid den digitala omställningen? Enligt Paul Roehrig gynnas de länder som både har ett fungerande rättsystem och ett utbildningssystem som uppmuntrar kreativt tänkande.

Vad betyder egentligen den här omställningen för någon som måste ta viktiga affärsbeslut de närmaste åren?

Han och medförfattarna bygger sin idé på Richard Floridas omdiskuterade begrepp ”kreativ klass” och förutspår att stadshubbar som Stockholm och London kommer att klara av omvandlingen bra. Men trots att det finns många böcker där ute med olika framtidsscenarier saknades något på marknaden enligt Paul Roehrig – nämligen en självhjälpsbok.

Läs mer: Han gör miljonkonstverk av robotar 

”Vad betyder egentligen den här omställningen för någon som måste ta viktiga affärsbeslut de närmaste åren? Vad är det dem behöver veta? Det är frågor som vi försöker besvara”, säger Paul Roehrig. 

Vilket är det viktigaste tipset?

”Underskatta inte människans uppfinningsförmåga och fantasi. Vi har gång på gång visat att vi kan göra saker man förr inte trodde var möjligt och det kommer vi att fortsätta att göra.” 

 

Vill du läsa mer om hur AI kan förändra arbetsmarknaden?

Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future av Martin Ford
Författaren Martin Ford höjer ett varnande finger för en framtid där robotens samhällspåverkan kan bli monumental om vi inte handlar nu.


Framtidens jobb av Nima Sanandaji och Stefan Fölster
Framtidens jobb gar igenom hur arbetslivet påverkas av den kommande robotrevolutionen och tecknar en bild av hur den nära framtiden troligen kommer att se ut.

Superintelligence av Nick Bostrom

Superintelligens hävdar att om datorerna överträffar mänskliga hjärnor när det kommer till "generell intelligens", då kan den nya "superintelligensen" ersätta människor som den dominerande livsformen på jorden.


The Master Algoritm av Pedro Domingos
I The Master Algoritm ger Pedro Domingos oss en titt inuti de lärande maskiner som driver Google, Amazon och din mobiltelefon. Han sammanställer en ritning för framtida universella lärare - Mästaralgoritmen - och diskuterar vad det kommer att innebära för företag, vetenskap och samhälle.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies