Annons

Han startar en ny fond – ska in med ”smarta pengar” i nordiska startups

Foto: Mille Stengaard/Press
Neil Murray har samlat ihop 50 finansiärer, däribland en partner på Index Ventures, som vill in tidigt i nordiska bolag. Först ut är ett danskt vindenergibolag. ”Vi kan komma in med smarta pengar”, säger Neil Murray.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nordiska startupsektorn attraherar allt mer kapital. Under första halvåret lockade nordiska startups till sig 10 miljarder kronor i kapital, enligt Nordic Tech List – att jämföra med knappt 7 miljarder kronor under samma period 2016.

Det är inte bara större riskkapitalbolag som bidrar till utvecklingen. Allt fler entreprenörer har börjat investera pengar i nya bolag.

Nu har Neil Murray, som står bakom databastjänsten The Nordic Web, samlat drygt 50 finansiärer och startat en ny fond. Målet under första året är att investera 10–15 unga nordiska bolag.

”Vi ser en möjlighet att ge stöd till entreprenörerna i en riktigt tidig fas och komma in med smarta pengar som kan branschen”, säger Neil Murray, som är baserad i Köpenhamn.

Läs mer: Nordic Makers är Onlinepizza-grundarens nya ängelnätverk

Bland Nordic Web-fondens finansiärer finns Martin Mignot. Han är partner på London-baserade Index Ventures, där han till exempel investerat i det svenska vårdbolaget Kry.

Även aktiva nordiska entreprenörer som Johan Brand på norska spelbolaget Kahoot och Lina Liakus på finska Hello Ruby, vars produkter lär barn att koda, är med.

”De vill bidra med kunskap och pengar redan nu i stället för att vänta sju år på sin första exit”, säger Neil Murray.

Han vill inte säga exakt hur stor fonden är men det verkar röra sig om en handfull miljoner kronor.

De första 10–15 investeringarna kommer att uppgå till mellan 200.000 och 600.000 kronor, säger han. Efter ett år är planen att ta in pengar till en ny fond.

Läs mer: Hennes Beleco vill få svenskarna att ”streama” möbler

Nordic Web-fondens första portföljbolag är Kitex, ett danskt vindenergibolag som bland annat använder drönarteknik för att bygga ett billigare slags vindkraftverk.

Ambitionen är att komma in tidigt och konkurrera ut mindre kunniga investerare, säger Neil Murray.

Under sitt arbete med Nordic Web har Neil Murray lärt känna flera lovande bolag i ett tidigt skede. Ett exempel är karttjänsten Mapillary i Malmö, som i fjol tog in Skype-grundaren Niklas Zennströms Atomico som delägare. Neil Murrays förhoppning är att den typen av kontaktytor ska gynna arbetet som investerare.

Hur ser ni på mångfald?

”Omkring 20 procent av våra partners är kvinnor. Jag är gärna öppen med detta och skulle gärna se att siffran ökar när vi tar in nästa fond”, säger Neil Murray.

”Jag pratar med två bolag just nu, ett med ett kvinnligt grundarteam och ett med manliga grundare. Jag skulle gärna se så mycket mångfald som möjligt.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies