Hoppa till innehållet

Han tar finsk riskkapitaljätte till Stockholm

Linus Dahg blir Sverigechef när finska riskkapitalbolaget Inventure öppnar Stockholmskontor. Inventure har bland annat investerat i den finskgrundade matappen Wolt och svenska Freespee. 

Linus Dahg, ny Sverigechef på finska riskkapitalbolaget Inventure.
Linus Dahg, ny Sverigechef på finska riskkapitalbolaget Inventure.

Finska riskkapitalet Inventure startades 2005 och är främst förknippat med tidiga investeringar i tekniktunga bolag. Bolaget har just nu närmare 40 bolag i portföljen och 70 miljoner euro i sin senaste fond. En av de mer publika investeringarna är matleverans-appen Wolt, som lanserades i Sverige i fjol och även lockat kapital från svenska jätten EQT Ventures.

”Sverige och Stockholm är så pass hett att vi ser stora möjligheter att hitta fler duktiga entreprenörer att investera i. Vi ska fokusera på att investera i tidiga skeden, sådd- och a-rundor. Svenska riskkapitalbolag som EQT Ventures, Northzone och Creandum har ju blivit så stora att de numera letar bolag i hela Europa”, säger Linus Dahg, som formellt tillträder som Sverigechef den första maj.

Läs mer: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa

Inventure (NTL) har visserligen varit aktivt i Sverige tidigare och har redan fem svenska bolag i portföljen. De är ad-techbolaget Freespee (NTL), AI-bolaget Now Interact (NTL), it-säkerhetsbolaget Detectify (NTL), mobilspelbolaget Like a Boss Games (NTL) och positioneringsbolaget Glimr (NTL).

Läs mer: SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag

Läs mer: Freespees grundare: “Vi trampade snett i början”

Det två sistnämnda investeringarna sköts av Daniel Lauren, bolagets ”man i Stockholm” som kombinerar ett liv som affärsängel med rollen som venture partner på Inventure.

I höstas fick han sällskap från Jannik Ackermand, som har den mer juniora titeln associate och nu blir en del av bolagets begynnande investeringsteam i Stockholm. De senaste åren har han varvat studier på Handelshögskolan med jobb på betaljätten Klarna.

”Inventure har ett fantastiskt roligt och kompetent team med entreprenörer och investerare. Vi ska nu rekrytera ytterligare några personer och hitta nya lokaler i Stockholm. Jag tror vi hinner med ett par investeringar i Sverige i år och kanske 3-4 nästa år”, säger Linus Dahg.

Läs mer: Inventure och King-veteraner ska få Like a Boss Games att lyfta

Han är ekonom i botten och var länge investeringschef på Almi Invest. De senaste åren har han jobbat som investerare på Wellington Partners i London där han bland annat ansvarade för deras investering i Mapillary, med Malmös techprofil Jan Erik Solem som grundare.

De senaste året har Linus Dahg varit chef för affärsutveckling på Tonsser, ett socialt närverk för fotbollsspelare med bas i Köpenhamn.

En typisk investering ska enligt Linus Dahg ligga på mellan 10 och 30 miljoner kronor.

”Vi ska kunna investera mellan 5 och 100 miljoner kronor i ett enskilt bolag. Vi är främst inriktade på högteknologiska bolag inom AI, transport, business-to-business och digital hälsa. Vi gillar att investera i bolag med egen, unik teknik”, säger Linus Dahg.

Inventure grundades av Sami Lampinen, med en bakgrund på private equity-jätten Capman, och Timo Tirkkonen, med en bakgrund på Nokia och Sonera och som affärsängel. Bolagets mest färgstarka partner är dock Ilkka Kivimäki, medgrundare och ordförande för det årliga tech-evenemanget Slush.

Bolaget ska snart påbörja processen för att ta in pengar till sin tredje fond.

”Vi ska sätta igång processen de närmaste månaderna. Det blir nog klart nästa år. Vi siktar på att ta in minst 100 miljoner euro”, säger Linus Dahg.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en öppen användargenererad databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera