Annons

Efter Apple Pay – här är svenska bolagets "klockrena" svar

Kronabys modell sekel, och Mattias Eld, medgrundare och vd för Fidesmo. Foto:
Kronabys modell sekel, och Mattias Eld, medgrundare och vd för Fidesmo. Foto: Foto: Kronaby/Fidesmo
Svenska Fidesmo börjar samarbeta med Mastercard och i samma veva integreras bolagets betaltjänst i den uppkopplade svenska klockan Kronaby. ”Apple Pay är såklart både ett komplement och en konkurrent”, säger medgrundaren och vd:n Mattias Eld till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska startupbolaget Fidesmo blir global tjänsteleverantör åt kortjätten Mastercard. Det gör det möjligt för Fidesmo att integrera en betalfunktion i bland annat klockor och ringar.

”Att få integrera sig mot en av de två stora betaltjänstleverantörerna, det är väldigt stort. Det är en kvalitetsstämpel”, säger Mattias Eld som är medgrundare och vd på Fidesmo, till Di Digital.

Bland de första företagen som integrerar med Fidesmos plattform är Kronaby, som tillverkar en uppkopplad klocka. Med ett digitalt Mastercard i klockan kan den användas för kontaktlösa betalningar.

Läs även: Anima tar in 95 miljoner för sin smarta klocka – lanserar i USA

Om Fidesmos chip hålls upp mot en kontaktlös läsare och beloppet är under 200 kronor så behöver kunden inte slå in en pin-kod.

”På det sättet skulle jag säga att vår lösning är enklare än de andra smarta klocklösningar som finns på marknaden.”

I slutet av oktober lanserade Apple sin betalningslösning Apple Pay i Sverige. Nordeas kunder får tillgång till tjänsten som kommer att kunna användas i de kortterminaler som är märkta med  symboler för Apple Pay. Det går bland annat att använda Apples smarta klocka Apple Watch.

Mattias Eld menar att Apple Pays lansering inte har skyndat på Kronabys integrering med en betaltjänst.

”Jag tror att Kronaby har jobbat med betalningar länge och det alltid har legat i deras vision”, säger han.

Hur ser ni på Fidesmo på Apple Pay?

”Det är såklart både ett komplement och en konkurrent. Men deras tjänst kan bara användas av Apple-enheter. Fidesmo är öppet för flera olika typer, egentligen alla klocktillverkare. Vi är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt för andra klocktillverkare att få tillgång till ett ekosystem som motsvarar Apple Pay.”

Fidesmo-grundaren menar att kontaktlösa betalningar ökar i Sverige, vilket lägger grunder för nya lösningar.

”Betalterminalerna som finns i Sverige i dag byts ut i snabbt takt. Det är det som skapar möjligheter för både Apple Pay, Fidesmo och andra innovativa betallösningar som inte bygger på rena kort.”

Fidesmo grundades i mars 2013 av tre ingenjörer med ett förflutet på Ericsson. För närvarande kan Fidesmos lösning användas som bilnyckel i Sunfleets bilpooler, som säker login på Facebook och Google Apps och som passerkort på olika arbetsplatser, bland annat Telia.

I ägarlistan finns bland annat 82:an Invest, ett riskkapitalbolag bildas av 41:an Invest, med radarparet Stefan Krook och H&M:s vd Karl-Johan Persson, och Wallenbergsstiftelsen FAM. Fidesmo är 82:ans första investering.

Läs mer: Deras "superkort" tar in nya miljoner från H&M:s vd och familjen Wallenberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies