Annons

Här är Teslas nya lastbil – och sportbil

Teslas nya lastbil semi visas upp för första gången. Foto: Skärmdump.
Teslas nya lastbil semi visas upp för första gången. Foto: Skärmdump.
På fredagsmorgonen svensk tid visades Teslas nya ellastbil Semi upp. Elon Musk passade även på att visa upp sin nya gigantiska pickup och sportbil. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förväntningarna på Teslas nya ellastbil har varit höga. Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid visades prototypen upp för världen för första gången. 

Elon Musk har tidigare skämtat på Twitter om hur lastbilen, som går under namnet Semi, kan förvandlas till en robot, slåss mot utomjordingar och dessutom göra en fantastisk kaffe latte. 

Det är däremot inte några av lastbilens egenskaper som visades upp på fredagsmorgonen. I en livesändning från Teslas designkontor i Hawthorne, Kalifornien.

Elon Musk börjar sitt framträdande genom att komma in på scenen i sin nya lastbil. Han förklarar att snabb acceleration är det som Tesla alltid velat ha i alla sina fordon. Även för lastbilen. Ellastbilen kommer kunna accelerara från 0 till 100 km i timmen på 20 sekunder när den är fullastad, säger Tesla-vd:n. På tom last kommer den upp i samma hastighet på 5 sekunder.

Den nya lastbilen, som kommer till marknaden 2019, uppges kunna köras i närmare 105 km i timmen i en backe med 5 procents lutning. Han jämför det med en lastbil på diesel som kör 72 km i timmen i samma backe. 

Vi kan klara allt det här eftersom vi har designat vår lastbil som en pistolkula

En viktig punkt inför lanseringen har varit hur långt batteriet i Teslas ellastbil räcker. Ryktena har legat på mellan 32 till 70 mil med standardlast. Men Elon Musk uppger att Semin slår det, den klarar sig fullastad i motorvägshastighet på samma laddning i 80 mil. Och trots att en diesellastbil klarar nästan dubbla sträckan är det inte ett problem enligt Elon Musk, eftersom 80 procent av körningarna inom industrin är max 40 mil. 

”Det här betyder att man kan åka fram och tillbaka på samma laddning på 80 procent av alla körningar, även om det inte finns en laddningsstation på vägen”, säger Elon Musk från scen.

”Vi kan klara allt det här eftersom vi har designat vår lastbil som en pistolkula”, fortsätter han. 

Det hade tidigare ryktas om att det fanns en chans att Elon Musk skulle passa på att visa upp ett annat fordon samtidigt som ellastbilen visades upp. Och det var inte bara en lastbil som visades upp på scenen inför en stor publik och flera miljoner runt om i världen via livelänk. 

Tesla visade även upp en pickup truck, fast stor nog att ta en normal pickup på flaket. 

Elbilstillverkaren släppte även det som kan bli veckans största bilnyhet – en ny sportbil. 

Foto:

”Det ska bli den snabbaste produktionsbilen i världen”, sade Elon Musk på scen.

Enligt Elon Musk kan basmodellen av sportbilen komma upp i 100 kilometer i timmen på 1,9 sekunder. Det skulle i så fall bli första gången som en fabriksproducerad bil knäckte 2 sekunder.

För mer om nya Roadstern: Teslas stora överraskning – en ny sportbil 


Läs även: ”Teslas lastbilssatsning är värd mer än ännu en sportbil”
Foto:

Det är inte sportbilen som kommer att bli betydande för Teslas framtid, spår Di Digitals Mimi Billing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer