Hoppa till innehållet

Haussade teknikbolaget expanderar i Sverige – AMF satsar 300 miljoner

Teknikprofilen Stina Ehrensvärds livsverk Yubico ökar produktionen i Sverige och börjar hyra ut sin säkerhetsnyckel. Pensionsjätten AMF förstärker it-säkerhetsföretagets kassa med en investering på 300 miljoner.

Stina Ehrensvärd är medgrundare och vd för Yubico, som utvecklar en it-säkerhetslösning med hårdvarunycklar. Foto: Yubico
Stina Ehrensvärd är medgrundare och vd för Yubico, som utvecklar en it-säkerhetslösning med hårdvarunycklar. Foto: Yubico

AMF satsar 300 miljoner i Yubico YUBICO +0,74%Dagens utveckling och går in som femte största ägare i it-säkerhetsföretaget. Yubico har nio av tio techjättar på sin kundlista och har varit med och utvecklat en säkerhetsstandard tillsammans med Google.

Investeringen motsvarar en värdering på 6 miljarder kronor.

Som Di Digital tidigare har rapporterat tidigare ställde Yubico om snabbt under coronutbrottet och efterfrågan på bolagets säkerhetsnyckel har fortsatt under krisen.

”Det ser faktiskt ganska lovande ut”, sa Stina Ehrensvärd om vårens intäktsutveckling i en intervju i maj.

Yubico har varit lönsamt i sex år i rad, och i flera år har Stina Ehrensvärd fått uppmaningen av bolagets investerare att satsa på tillväxt och inte lönsamhet. Men under coronakrisen har ägarna ändrat uppfattning och i år är det återigen lönsamhet, men även tillväxt som gäller.

Läs också: Hon driver techjättarnas svenska favoritbolag: ”Vi räknar med fortsatt tillväxt”

”Det fanns några saker som hindrade oss i vår tillväxt tidigare. Den ena var att det inte fanns något bra stöd för oss i iOS, det andra var att vi behövde någon form av leveranstjänst för nycklarna och den tredje var att företag vill hyra istället för att äga nycklarna”, säger Stina Ehrensvärd i en artikel på Breakit om AMF:s investering.

De tre sakerna har nu bolaget på plats och har även, sedan i början av året, utökat sin produktion av säkerhetsnyckeln i Sverige.

”Våra produktionspartners i Sverige har visat sig hålla högre kvalitet till en lägre kostnad och därför har vi utökat vår produktion i Sverige till förmån för USA”, sa Stina Ehrensvärd till Di Digital i maj.

Yubico har sitt huvudkontor i Stockholm, men även ett kontor i Silicon Valley och totalt runt 260 anställda utspridda i sju länder.

Bokslutet för 2019 är ännu in inrapporterat, men till Breakit säger Stina Ehrensvärd att omsättningen landar strax under målet på mellan 700 miljoner kronor och 1 miljard kronor. Under 2018 uppgick omsättningen till 379 Mkr, en ökning med drygt 63 procent jämfört med året före.  

Den förra kapitalrundan var i augusti förra året, då Yubico fick in en investering på 25 miljoner dollar – motsvarande runt 230 Mkr i dagens penningvärde. Rundan leddes av det Kalifornien-baserade riskkapitalbolaget Meritech Capital Partners. Med i den var också det svenska investmentbolaget Bure. 

Bland övriga investerare finns även det ansedda riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz och mjukvarujätten Salesforces grundare Marc Benioff.

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera