Hoppa till innehållet

Hedgefondens bitcoinavkastning: 25 000 procent

En hedgefond har tjänat mer än de flesta på kryptofebern. Avkastningen på Pantera Capitals bitcoin-fond de senaste fyra åren är närmast osannolika 25 000 procent, skriver New York Times.

Det amerikanska hedgefondbolaget Pantera Capital får sägas vara en av de stora vinnarna på det allt starkare intresset kring kryptovalutor.

Deras bitcoin-fond har stigit 25 004 procent sedan den drog igång 2013, enligt New York Times.

Vilket enligt Pantera själva har gett investerarna 2,1 miljarder dollar eller motsvarande knappt 18 miljarder kronor i utdelning. Pantera tar 0,75 procent i årlig avgift.

Fonden var en av de första att vikas helt till virtuella valutor och har utvecklat strategier för att köpa och sälja vid vad de tror är rätt tidpunkter och håller förutom bitcoin även bitcoin cash, skriver tidningen.

"Den första svåra saken var att faktiskt besluta oss för att lansera en kryptovalutafond när alla andra trodde att det var galet”, säger Pantera Capitals grundare Dan Morehead till New York Times.

Men i spåren av den vilda kursuppgången för bitcoin – vilket på flera håll har jämförts med spekulationerna i tulpanlökar i Holland på 1600-talet – har antalet fonder som satsar på kryptovalutor skjutit höjden. Bara i år har över 150 hedgefonder inriktade på virtuella valutor sett dagens ljus, och det totala antalet är nu 175, enligt New York Times som hänvisar till researchfirman Autonomous Next.

Läs även: ”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin” 

En stor del av uppgången för Panteras bitcoin-fond härrör från i år, skriver New York Times. Vilket beror på att priset på bitcoin under 2017 har gått från strax under 1 000 dollar till att i slutet av december ligga kring 16 000 dollar. 

Avkastningen på 25 004 procent är uträknad när bitcoin-priset låg på 15 500 dollar.

Men de allra flesta av de som investerade i bitcoin-fonden har såklart inte varit med på hela uppgången, eftersom de köpt in sig senare eller sålt av. Minimibeloppet att investera är 50 000 dollar eller motsvarande drygt 400 000 kronor.

Den bäst presterande hedgefonden förra året gav en avkastning på 148 procent enligt New York  Times som hänvisar till hedgefond-sajten Preqin. Som en jämförelse har Panteras bitcoin-fond haft en årlig genomsnittlig avkastning på 250 procent.

Läs även: Experten om nya kryptoinvesteringar: “Nu är det vilda västern” 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera