Annons

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet
Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet Foto: TT
Den dömde bedragaren Jordan Belfort sällar sig till skaran som kritiserar den växande trenden med att använda kryptovalutor som företagsfinansiering. ”Det är mycket värre än någonting som jag själv någonsin gjorde”, säger han till Financial Times.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den före detta aktiemäklaren och bedragaren Jordan Belfort, som i filmen Wolf of Wall Street spelas av Leonardo Di Caprio, har ingenting till övers för så kallade ICO:er, eller initial coin offerings. 

Med begreppet menas att andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor.

Läs även: Nytt miljardrekord för ICO:s 

”Det är det största bedrägeriet någonsin, ett enormt bedrägeri som kommer att skada många. Det är mycket värre än någonting som jag själv någonsin gjorde", säger han till Financial Times.

Jordan Belfort har själv suttit i fängelse för bedrägeri och penningtvätt efter att ha drivit upp kurserna i frimärksaktier och sedan sålt.

Läs mer: Kryptovalutor används som aktier – kritiker varnar för bubbla 

Hittills i år har 202 ICO:er tagit in motsvarande knappt 25 miljarder kronor enligt Financial Times. Förra månaden förbjöd Kinas centralbank investeringar genom ICO:er.

"85 procent av alla där ute har sannolikt inga dåliga avsikter, men problemet är att om fem eller tio procent försöker lura dig, så är det en jävla katastrof", säger Jordan Belfort till tidningen.

Enligt honom finns det likheter mellan hur ICO:er marknadsförs och hur så kallade ”boiler-rooms”, eller falska mäklarfirmor arbetar. Det handlar om att aggressivt göra reklam, läcka lite information till marknaden, få upp intresset, bland annat genom att använda sig av kändisar, och sedan sälja innan priset kollapsar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies