Annons

Hon lämnar techprofilens bolag – går till Industrifonden

Rebecka Löthman Rydå kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith Group.
Rebecka Löthman Rydå kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith Group. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck (Press.)
Techinvesteraren Rebecka Löthman Rydå lämnar Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith efter sex år. Hennes nästa uppdrag blir på Industrifonden. ”De är unika i sitt slag,” säger hon. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeraren Rebecka Löthman Rydå rekryteras till Industrifonden. Hon kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith, där hon arbetat under sex år. 

På Industrifonden får hon rollen som investeringsansvarig. 

”Jag har haft en fantastisk tid på Zenith Group och lärt mig oerhört mycket både från kollegor och bolag. Efter min föräldraledighet var tajmingen bra att ta nästa steg i karriären. Industrifondens vision, och de bolag dem är med och bygger, passade mig”, säger Rebecka Löthman Rydå. 

På det nya jobbet kommer hon att behålla fokuset på investeringar inom techbranschen. Men den nya tjänsten Industrifonden – som har varit aktiv i över 40 år – öppnar också upp för andra möjligheter. 

”De är unika i sitt slag eftersom de kan vara långsiktiga. Som återinvesterande fond kan de ha ett längre perspektiv. Något jag tar med mig från tidigare är att det tar längre tid än vad man tror att starta bolag. Man måste ha uthållighet.”

På Zenith lämnar hon kollegan och finansmannen Tommy Jacobson, som hon först träffade på hans tidigare riskkapitalbolag Varenne. I dag är Zenith bland annat storägare i techbolag som Truecaller och Zound Industries. 

”Jag tycker väldigt mycket om Tommy och har jobbat länge med honom. Han kommer alltid vara en bra vän.”

Läs mer: Klockan tickar – hörlursbolaget Zound ska säljas innan årsskiftet 

Techprofilen Tommy Jacobson driver riskkapitalbolaget Zenith.
Techprofilen Tommy Jacobson driver riskkapitalbolaget Zenith.

Rebecka Löthman Rydå beskriver sig som ”lite nördigt intresserad av maskininlärning”. Hon tycker att det ska bli extra intressant att följa utvecklingen av bolag som arbetar med artificiell intelligens, AI, i Sverige. 

”Vi är ett jättebra land för teknikinnovativa bolag. Det är en av de roligaste miljöerna man kan jobba i, framför allt entreprenörsledda bolag där du kan vara med och ta del av personens dröm. Att vara investerare är absolut ett av de roligaste jobben som finns.”

Di Digitals årliga granskning, som publicerades i mars, visade att endast 1 procent av allt kapital som investerades i den svenska techsektorn 2018 gick till bolag enbart grundade av kvinnor.

Rebecka Löthman Rydå delar bilden av en ojämställd riskkapitalbransch.

”Jag har arbetat jättemycket med att säkerställa att vi får ett bra flöde av både kvinnliga och manliga grundare. Det handlar om att leta upp kvinnliga entreprenörer och starta nätverk. Vi måste vara medvetna om att stereotyper och fördomar påverkar”, säger hon.

Stiftelsen Industrifonden grundades av staten 1979 för att främja industriell utveckling i Sverige. 1996 ändrades inriktningen och Industrifonden fick möjlighet att gå in som delägare i små och medelstora företag. I dagsläget är Industrifonden en av Sveriges största investerare i tillväxtföretag med ett förvaltat kapital på 6 miljarder kronor och över 50 bolag i portföljen. 

Läs mer: Industrifondens nya vd: ”Vi har en makalös fördel” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer