Hoppa till innehållet

Hon lämnar techprofilens bolag – går till Industrifonden

Techinvesteraren Rebecka Löthman Rydå lämnar Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith efter sex år. Hennes nästa uppdrag blir på Industrifonden. ”De är unika i sitt slag,” säger hon. 

Rebecka Löthman Rydå kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith Group.
Rebecka Löthman Rydå kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith Group.Foto: Margareta Bloom Sandebaeck (Press.)

Investeraren Rebecka Löthman Rydå rekryteras till Industrifonden. Hon kommer närmast från riskkapitalbolaget Zenith, där hon arbetat under sex år. 

På Industrifonden får hon rollen som investeringsansvarig. 

”Jag har haft en fantastisk tid på Zenith Group och lärt mig oerhört mycket både från kollegor och bolag. Efter min föräldraledighet var tajmingen bra att ta nästa steg i karriären. Industrifondens vision, och de bolag dem är med och bygger, passade mig”, säger Rebecka Löthman Rydå. 

På det nya jobbet kommer hon att behålla fokuset på investeringar inom techbranschen. Men den nya tjänsten Industrifonden – som har varit aktiv i över 40 år – öppnar också upp för andra möjligheter. 

”De är unika i sitt slag eftersom de kan vara långsiktiga. Som återinvesterande fond kan de ha ett längre perspektiv. Något jag tar med mig från tidigare är att det tar längre tid än vad man tror att starta bolag. Man måste ha uthållighet.”

På Zenith lämnar hon kollegan och finansmannen Tommy Jacobson, som hon först träffade på hans tidigare riskkapitalbolag Varenne. I dag är Zenith bland annat storägare i techbolag som Truecaller och Zound Industries. 

”Jag tycker väldigt mycket om Tommy och har jobbat länge med honom. Han kommer alltid vara en bra vän.”

Läs mer: Klockan tickar – hörlursbolaget Zound ska säljas innan årsskiftet 

Techprofilen Tommy Jacobson driver riskkapitalbolaget Zenith.
Techprofilen Tommy Jacobson driver riskkapitalbolaget Zenith.Foto: Oskar Omne

Rebecka Löthman Rydå beskriver sig som ”lite nördigt intresserad av maskininlärning”. Hon tycker att det ska bli extra intressant att följa utvecklingen av bolag som arbetar med artificiell intelligens, AI, i Sverige. 

”Vi är ett jättebra land för teknikinnovativa bolag. Det är en av de roligaste miljöerna man kan jobba i, framför allt entreprenörsledda bolag där du kan vara med och ta del av personens dröm. Att vara investerare är absolut ett av de roligaste jobben som finns.”

Di Digitals årliga granskning, som publicerades i mars, visade att endast 1 procent av allt kapital som investerades i den svenska techsektorn 2018 gick till bolag enbart grundade av kvinnor.

Rebecka Löthman Rydå delar bilden av en ojämställd riskkapitalbransch.

”Jag har arbetat jättemycket med att säkerställa att vi får ett bra flöde av både kvinnliga och manliga grundare. Det handlar om att leta upp kvinnliga entreprenörer och starta nätverk. Vi måste vara medvetna om att stereotyper och fördomar påverkar”, säger hon.

Stiftelsen Industrifonden grundades av staten 1979 för att främja industriell utveckling i Sverige. 1996 ändrades inriktningen och Industrifonden fick möjlighet att gå in som delägare i små och medelstora företag. I dagsläget är Industrifonden en av Sveriges största investerare i tillväxtföretag med ett förvaltat kapital på 6 miljarder kronor och över 50 bolag i portföljen. 

Läs mer: Industrifondens nya vd: ”Vi har en makalös fördel” 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera