Annons

Hon ska investera statliga miljoner – letar greentech

Övre raden från vänster: Peder Hasslev (Saminvest), Erik Wijnbladh (Saminvest), Maria Ljungberg (Sting). Nedre raden från vänster: Anna Ljungbergh, Lars Lindgren, Mattias Weinhandl, Anders Göransson och Boel Swartling.
Övre raden från vänster: Peder Hasslev (Saminvest), Erik Wijnbladh (Saminvest), Maria Ljungberg (Sting). Nedre raden från vänster: Anna Ljungbergh, Lars Lindgren, Mattias Weinhandl, Anders Göransson och Boel Swartling. Foto: Press.
Statliga Saminvest lovar att gå in med totalt 23 miljoner kronor i startupbolag – om ett antal utvalda affärsänglar gör samma sak. "Det här avtalet är otroligt viktigt för att Sverige ska kunna konkurrera", säger affärsängeln Anna Ljungbergh. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Saminvest, ett helägt statligt riskkapitalbolag som grundades 2016, investerar upp till 23 miljoner kronor tillsammans med utvalda affärsänglar i Stings affärsängelbolag Propel Capital IV. 

”Jag tycker om att kunna gå in tidigt och även att vara med i följdinvesteringar. Jag ser en fördel i att kunna vara med och stötta bolagen i några rundor till”, säger Anna Ljungbergh, som är en av de sammanlagt sex utvalda affärsänglarna i programmet.  

Saminvest lovar att matcha de investeringar som affärsänglarna gör i Propel Capitals portföljbolag. Propel Capital IV blir därmed först i Sverige att få ett saminvesteringsavtal med Saminvest. 

Läs mer: Affärsänglar och startups får 150 miljoner i statligt riskkapital 

Förutom Anna Ljungbergh är de andra affärsänglarna som valts ut Lars Appelstål, Anders Göransson, Lars Lindgren, Boel Rydenå Swartling och Mattias Weinhandl. 

För att affärsänglarna ska få ingå i avtalet ska de bland annat ha tidigare erfarenhet av att göra investeringar i startups, vilja göra fler investeringar och investera framåt. 

För Anna Ljungbergh är det avgörande att hon tror på personerna som ska föreverkliga ett bolags idé när hon investerar och att de har ett starkt engagemang.

”Som affärsängel är det lätt att bli lite förälskad i en affärsidé, att man känner att det här tror jag på, det här behövs och skulle göra nytta. Men det är inte jag som ska göra det, så därför behöver jag känna att personerna som driver bolaget också brinner för det, är långsiktiga och har uthålligheten.”

Anna Ljungbergh vill investera i bolag som påverkar, har långsiktigt affärsmodeller och gör skillnad i sättet människor lever i dag eller som bidrar till en förbättrad miljö. 

”Jag var med om en väldigt stark startupscen precis innan år 2000 och den bubblan, men det var på ett helt annat sätt då. Visionerna har utvecklats och ekosystemet är mer utvecklat och moget i dag. Jag tycker att det är jätteviktigt att det går framåt”, säger Anna Ljungbergh. 

Läs mer: Hon ska ta cleantech till ny nivå – samlar investerare och bolag 

Tidigare fanns de starka affärsnaven i Silicon Valley och Stockholm. Nu utvecklas de på många fler platser i världen vilket gör att Sverige måste bli ännu mer konkurrenskraftigt, enligt Anna Ljungbergh. 

”Det känns jätteviktigt att vi har ett starkt ekosystem i Sverige för att kunna konkurrera, för konkurrensen kommer bara att öka. Och då ska man inte sticka under stolen med att pengar är väldigt viktigt och i de tidiga skedena behöver systemet kapital. Så jag ser väldigt positivt på att vi även får med staten som en spelare.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer