Annons

”Hoppa inte på hypetåg”

Från vänster: Di Digitals reporter Mimi Billing, Claire Ingram Boguz, Daniel Zakrisson och Darja Isaksson.
Från vänster: Di Digitals reporter Mimi Billing, Claire Ingram Boguz, Daniel Zakrisson och Darja Isaksson. Foto: Emma-Sofia Olsson.
Blockkedjan är en av den senaste tidens hetaste tekniker och spås kunna revolutionera en rad olika branscher. ”Blockkedjan gör det möjligt att skapa affärsmöjligheter som till sin natur är mer decentraliserade”, säger Darja Isaksson, digitaliseringsexpert, under en paneldiskussion på tisdagen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blockkedjan är glödhet och det går knappt en dag utan att man läser om ett nytt bolag som omfamnat tekniken. Under en paneldiskussion på Di:s blockchainkonferens, som hölls på tisdagen, diskuterades en rad aspekter av den nya tekniken och vad den kan få för konsekvenser. 

”En intressant aspekt med blockkejdan är att man skapar en annan logik för hur värdefördelning sker. Blockkedjan gör det möjligt att skapa affärsmöjligheter som till sin natur är mer decentraliserade och som sysslar med värdefördelning på ett annat sätt”, säger digitaliseringsexperten Darja Isaksson. 

”Jag tycker det är jätteintressant eftersom vi också ser konsekvenserna av de mer centraliserade, men digitala, affärsmodellerna och hur hårt de driver mot stora plattformsaktörer som tar väldigt stor del av värdet”, fortsätter hon. 

En av de mer kontroversiella trenderna kring kryptovalutor och blockkedjetekniken är så kallade initial coin offerings, ICO, där man genom att betala med en kryptovaluta, som till exempel bitcoin, eller vanliga valutor får en del av ett kommande projekt. 

På så vis kan företag få in finansiering utan att omfattas av de regelverk och översyn som gäller för vanliga riskkapitalinvesteringar. Under 2017 har många miljarder pumpats in i olika ICO:s, men flera myndigheter inklusive svenska Finansinspektionen har samtidigt varnat för riskerna med den nya trenden, vilket Di Digital tidigare rapporterat om. 

”ICO:er fungerar väldigt bra för vissa typer av projekt och affärsmodeller”, säger Daniel Zakrisson, grundare av Cofound.it, men poängterar att det är viktigt att veta vilka personerna som står bakom projektet är och att de till exempel kan visa upp egen kod. 

Hur kan man skilja agnarna från vetet?

”För gemene man handlar det mycket om att lära sig att inte hoppa på hypetåg och göra något för att någon annan säger det, utan försöka lära sig så mycket som möjligt själv”, säger Daniel Zakrisson. 

Läs mer: Bolund om blockkedjan: "Låt många blommor blomma"

Enligt Claire Ingram Bogusz, som forskar kring kryptovalutor och blockkedjor vid Handelshögskolan i Stockholm, har det faktum att man fortfarande inte vet vem som ligger bakom tekniken legat den i fatet. 

”Jag tror det är en av anledningarna att bitcoin och blockkedjan har mötts av sådan misstänksamhet. Skaparen släppte ett white paper som ger viss transparens kring vilka intentioner den person eller personerna som skapad tekniken hade, men vi kan inte gå tillbaka till dem nu och fråga: hade du verkligen tänkt att detta skulle hända?”, säger Claire Ingram Bogusz.  

”Något som lindrat en del av den problematiken är att tekniken har anammats och utvecklats av en grupp individer. Detta innebär att de har ett delat ansvar över vad som hänt sedan skapandet och dessa kan vi prata med”, fortsätter hon. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer