Hoppa till innehållet

Hundratals svenska tillväxtbolag: Vi tappar intäkter – och varslar

Svenska startupbolag tampas redan med coronavirusets effekter på konjunkturen. Hela 98 procent av 501 tillfrågade företag i en enkät ser negativa effekter nu eller framöver.

Tatjana Choudhary, tillförordnad programansvarig på Startup Sweden.
Tatjana Choudhary, tillförordnad programansvarig på Startup Sweden.

Di Digital har tagit del av data från Startup Sweden – som är en del av Tillväxtverket – över hur svenska startupbolag påverkas av coronaviruset.

Totalt har 501 bolag inom bland annat artificiell intelligens, e-handel och fintech – varav den absoluta merparten är bolag i en tidig fas med mindre än 20 anställda – svarat på enkäten. De första svaren inkom 17 mars.

77 procent av bolagen har redan påverkats eller förutser att de kommer att påverkas av coronavirusets framfart.

Läs även: Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet”

Bara 2 procent av de svarande bolagen förutser inga negativa effekter framöver.

”Det som de allra flesta bolag lyfter fram som skulle underlätta är tillgång till mjuka pengar, allra helst genom lån och då initialt utan ränta och amortering”, säger Tatjana Choudhary, som är tillförordnad programansvarig på Startup Sweden.

Läs även: Regeringen skjuter till ytterligare omkring 125 miljarder till företagen

71 procent av bolagen spår att deras intäkter kommer minska under 2020. Detta är också den viktigaste frågan – uppger en majoritet av bolagen.

61 procent ser svårigheter med att ta in riskkapital, 56 procent tror att de kommer att få svårt att betala löner och 42 procent av bolagen planerar att minska antalet anställda i år till följd av viruset.

”Historiskt sett leder ju tuffa perioder som dessa till att fler startups grundas, både av personer som kommer från storbolagssidan och av personer från startupsidan - även om det känns som en klen tröst just nu”, säger Tatjana Choudhary.

Läs även: Voi tvingas till stora krisåtgärder – pausar i nästan hela Europa: ”Måste hålla företaget flytande”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera