Hoppa till innehållet

De ska få fler unga tjejer att koda – får miljoninvestering

Startupbolaget Imagilabs får en miljoninvestering och lanserar nu sin första produkt – en liten kub som ska få fler unga tjejer att intressera sig för programmering. ”Den ska användas i vardagslivet”, säger vd:n Dora Palfi.

Från vänster: Imagilabs tre grundare Beatrice Ionascu, Dora Palfi och Alexa Edström.
Från vänster: Imagilabs tre grundare Beatrice Ionascu, Dora Palfi och Alexa Edström.Foto: Martin Lundström

Bolaget Imagilabs började som en startup på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, under 2018. De tar nu in 1,55 miljoner kronor under sin första investeringsrunda, knappt ett år efter starten.

Sju investerare har gått in i bolaget. Bland dem finns Stings investeringbolag Propel Capital och affärsänglarna Donna Hanafi, tidigare toppchef på Tictail, och Nicolas Grasset, tidigare teknikchef på Lifesum.

”Det kommande året fokuserar vi på att komma ut på marknaden. Kapitalet kommer att spenderas på det samt på produktutveckling och att göra oss mer synliga”, säger Alexa Edström, medgrundare av Imagilabs. 

Bolagets andra två medgrundare är Beatrice Ionascu och Dora Palfi, som även är vd. 

Läs mer: Gästkrönika: Ett nytt kvinnligt ledarskap träder fram 

Bland de som studerar eller jobbar inom techsektorn i Europa och USA är endast 18 procent kvinnor, enligt Dora Palfi. Den siffran vill de höja. 

För barn och vuxna kvinnor finns produkter, kurser och nätverk som ger möjlighet att utveckla ett intresse för programmering, enligt grundarna. Dock finns det ett gap för verktyg som riktar sig till flickor mellan 12 till 16 år.

”Vi har skapat en skalbar lösning som tjejer kan använda i sitt vardagsliv. Vårt mål är att fler och fler tjejer ska intressera sig för tech och att fler förhoppningsvis ska vilja utbilda sig inom området”, säger Dora Palfi. 

Imagilabs första produkt, imagicharm.
Imagilabs första produkt, imagicharm.Foto: Pressbild

Bolaget har arbetat tillsammans med flera tonårstjejer för att utveckla produkten, som går under namnet ”Imagicharm” och lanseras i dag, den 28 maj. Det är en kub som sätts fast på en nyckelring. Den är gjord för att kunna användas som accessoar, som gör den tilltalande för målgruppen och enkel att ha med sig. 

Den kopplas till mobilen och genom en app kan användaren programmera olika funktioner som syns i kuben. Om användaren till exempel får ett sms kan en symbol visas på kubens display, exempelvis ett hjärta, som är programmerad för en specifik vän.

Ju bättre användaren blir på att programmera, desto mer avancerade funktioner kan visas i kuben. Det kan vara allt från symboler, ljudsignaler till texter. 

”Vi märkte att målgruppen tycker att det är viktigt att uttrycka sig, att de vill ha fora med andra personer med samma intressen, samt att de använder mobilen mer än datorer. Det tog vi till oss och med de erfarenheterna skapar vi Imagicharm”, säger Dora Palfi. 

”Vi hoppas att bolaget kommer fortsätta att gå fort framåt”, säger Alexa Edström. 

Läs mer: Unicornia hjälper techsektorn rekrytera kvinnor: ”En affärsmöjlighet” 

Tidigare under 2019 valdes Imagilabs tre grundare ut för att medverka i Apples så kallade Female Founders-program. Det är en del av Apples satsning på att stötta kvinnor inom tech och konferensen ägde rum i techjättens högkvarter i Cupertino, Kalifornien. 

Under två veckor fick Imagilabs grundare bland annat vägledning i att utveckla både produkten och plattformen, för att skapa en så bra användarupplevelse som möjligt. Imagilabs var en av tio startups, och det enda svenska bolag, som valdes ut till att medverka i programmet.

Imagilabs tre grundare med texten ”Girls shaping the future with tech.”
Imagilabs tre grundare med texten ”Girls shaping the future with tech.”Foto: Pressbild
Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera