Annons

JP Morgans vd: Bitcoin värre än tulpanlökar

JP Morgans vd Jamie Dimon.
JP Morgans vd Jamie Dimon. Foto: AP
Jamie Dimon gick till hårt angrepp mot kryptovalutan bitcoin under en investerarkonferens i New York. Bland annat förutspår han en krasch.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jamie Dimon, vd på Wall Street-jätten JP Morgan Chase, kallar handeln med Bitcoin för en ”bluff” och ”värre än en tulpanbubbla”. Han ser bara en nytta för kryptovalutan: ”för mördare och knarklangare”.

Jamie Dimon, som nyligen rapporterade den största bankvinsten någonsin på Wall Street, säger att om någon av hans anställda började handla med Bitcoin skulle de få sparken.

”Det är emot våra regler och det är korkat. Bägge anledningarna är farliga”, sa bankbossen enligt Bloomberg.

Läs även: Bitcoin håller på att dela sig – därför ska du bry dig

Han medger dock att hans egen dotter lagt pengar på Bitcoin.

Valutakursen för Bitcoin har fyrfaldigats i värde sedan årsskiftet, efter en ökad tro på att kryptovalutan med förbättrad transaktionsteknik snart kan få bredare användning.

Jamie Dimon ser framtida möjligheter för den så kallade blockkedjetekniken bakom kryptovalutan, men ser själva Bitcoin-handeln som ”värre än en tulpanbubbla”, enligt Bloomberg.

Tulpanbubblan i 1600-talets Holland har beskrivits som historiens första och kanske mest bisarra finansiella bubbla. Spekulanter drev upp i princip värdelösa tulpanlökar till hysteriska prisnivåer, innan bubblan sprack.

Samtidigt säger Jamie Dimon att han inte heller skulle blanka Bitcoin eftersom ingen vet hur mycket den stiger innan en kollaps. Han ser att det kan finnas en nytta med Bitcoin, men på en rejält smal marknad: för transaktioner mellan mördare, knarklangare och personer i kollapsade valutaområden.

Läs även: Även Storbritannien varnar för kryptovalutor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies