Annons

Kanye West till Apple: Köp Tidal!

Kanye West vill att Apple köper den Jay Z-ägda musiktjänsten Tidal.
Kanye West vill att Apple köper den Jay Z-ägda musiktjänsten Tidal. Foto: Matt Sayles / AP
Spekulationerna om att Apple förhandlar om att köpa musiktjänsten Tidal får nytt bränsle från oväntat håll. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i början av juli som det framkom att Apple förhandlar om att köpa den Jay Z-ägda musiktjänsten Tidal. Syftet, enligt tidningen Wall Street Journal, skulle vara att stärka den egna musiktjänsten Apple Music i konkurrensen med framförallt Spotify. 

Nu får uppgifterna stöd från ingen mindre än rapvärldens självutnämnde frälsare Kanye West, som på Twitter uppmanar Apple att slå till och "ge Jay checken för Tidal".

Ungefär 10 timmar senare avslutar Kanye West med en något kryptisk hälsning till Spotifys grundare:

Det är svårt att veta exakt hur inläggen ska tolkas, men de verkar åtminstone antyda att diskussioner pågår mellan Apple och Tidal. Klart är också att Kanye West tycks mån om att affären ska gå i lås.

Kanye West kan antas ha viss insyn i affären. Han har tidigare presenterats som delägare i Tidal, tillsammans med en rad andra popstjärnor som Madonna, Daft Punk, Rihanna och Beyoncé.

Tidal, tidigare Schibsted-ägda WIMP, köptes upp av artisten Jay Z under våren 2015 och nylanserades med stort buller och bång. Dock har tjänsten haft svårt att komma ikapp konkurrenterna sett till antal användare. Enligt egen uppgift betalar ungefär 4,2 miljoner människor idag för Tidal. 

En affär med Apple skulle vara vettig av flera skäl. Ett sammanslaget Apple Music-Tidal skulle komma flera steg närmare Spotify sett till antal betalande användare. Tidal har även goda relationer med flera popstjärnor, bland andra ovan nämnda delägare, vilket rimligen ger tjänsten en bra förhandlingsposition om till exempel exklusiva skivsläpp. 

Tillsammans skulle Apple Music och Tidal ha närmare 20 miljoner betalande användare, att jämföra med Spotifys dryga 30 miljoner. 

Nyligen framkom uppgifter om att även Soundcloud, en annan musiktjänst som haft svårt att få fart på affärerna, letar efter en ny ägare. De svenska grundarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss uppges vilja ha 1 miljard dollar, motsvarande drygt 8,5 miljarder kronor, för sitt bolag.

Läs även: Analys: Spotify, Pandora, Tidal, Soundcloud – vem köper vem?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer