Annons

King-grundarnas upptaxering står fast

Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.
Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.
King-grundarna Patrik Stymne och Thomas Hartwig får inget gehör i domstol i en tvist kring börsnoteringen 2014. Upptaxeringsbesluten står fast.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Patrik Stymne och Thomas Hartwig – två av grundarna av svenska spelutvecklaren King – får inget gehör i domstol i en tvist relaterad till börsnoteringen 2014, då de sålde aktier för mångmiljonbelopp. 

Skatteverket anser att de inte angett korrekt anskaffningsvärde för aktierna vid försäljningen, en uppfattning som förvaltningsrätten delar. Upptaxeringsbesluten rubbas därmed inte, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var i början av 2017 som Di Digital först rapporterade att flera av King-grundarna hade upptaxerats med sammanlagt 2,5 miljoner kronor efter försäljningen av aktier. Dessutom fick spelmiljardärerna hundratusentals kronor i böter.

Bakgrunden var då att King, som bland annat står bakom Candy Crush, köptes ut från börsen i USA för 50 miljarder kronor i slutet på 2015. Affären gjorde fyra av bolagets fem grundare till miljardärer.

I samband med det beslutades att Kings kreativa chef Sebastian Knutsson skulle betala ytterligare 1,1 miljoner kronor i skatt. Lars Markgren skulle betala drygt 960 000 kronor och Thomas Hartwig skulle betala 675 000 kronor.

Utöver den omräknade skatten tillkom böter på 226 000 kronor för Lars Markgren och Sebastian Knutsson, enligt uppgifter från Skatteverket som Siren har tagit fram.

Bolaget King har också drabbats av flera skattesmällar under de senaste åren. 2018 betalade man in nästan en halv miljard kronor till Skatteverket, efter att myndigheten ansett att spelutvecklaren gömt vinster hänförliga till Sverige på lågskatteön Malta.

I januari år kom Skatteverket med ett nytt jättekrav mot King på 3,6 miljarder kronor. Myndigheten anser att Sverige har gått miste på beskattning av immateriella rättigheterna till spel som Candy Crush och Farm Heroes, när dessa avyttrats till utlandet.

Läs mer: Skattesmällen tynger ner King – betalar in 445 miljoner 

Läs mer: Svenska Candy Crush-bolaget krävs på flera miljarder 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer